Turković pozvala ambasadora Ivancova da objasni izjavu o putu BiH u NATO

ODAZVAO SE

Turković pozvala ambasadora Ivancova da objasni izjavu o putu BiH u NATO

Objavljeno na dan 07.07.2020 - 06:54 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova u prostorije MVP-a nakon što je njegova izjava o putu BiH ka NATO-u uzburkala političku scenu u našoj zemlji.

Ministrica Turković je zatražila pojašnjenje ambasadora Ivancova vezano za izjavu koju je dao u medijima, a na okolnosti puta BiH u NATO.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda.

Ivancov je ponovio stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

"Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu", saopćeno je.

Ministrica Turković je istakla da su i do sada politički lideri BiH sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način.

Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi i građani BiH.

Podsjetimo, proteklog vikenda Ivancov je kazao da je Rusija protiv širenja NATO-a jer je prema njegovim riječima "agresivni vojno-politički blok, i koji stvara podjele u Evropi i podriva opšteevropsku stabilnost i bezbjednost".

Ivancov je poručio da "pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa".

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te lider SDA Bakir Izetbegović žestoko su osudili tu izjavu, dok je Milorad Dodik stao u odbranu ruskog diplomate.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!