Turskim pilotima zabranjeno da lete borbenim američkim avionima F-35

POTVRDIO PENTAGON

Turskim pilotima zabranjeno da lete borbenim američkim avionima F-35

Objavljeno na dan 11.06.2019 - 08:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zabranu je potvrdio Pentagon, a radi se o pritisku Washingtona na Ankaru kako bi turske vlasti odustale od kupovine odbramenog sistema S-400 od Rusije.

"Ministarstvo odbrane je upoznato da turski piloti više ne lete", kazao je za Reuters vojni zvaničnik Mike Andrews.

Četiri turska pilota i 47 članova osoblja su učestvovali u treningu u Arizoni gdje su učili kako održavati petu generaciju borbenih aviona F-35 od kojih su četiri već stigla u Tursku. Planirano je da turske zračne snage prve avione koriste već od novembra, ali i ruski odbrambeni sistem S-400 koji treba biti dostavljen ovog ljeta.

Dok Ankara smatra da ima pravo na različite dobavljače oružja, Washington zahtjeva potpunu vjernost te insistira da vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kupuje samo oružje koje je odobrio NATO. Međutim, Turska tvrdi da je kupovina ruskog sistema vrijednog 2,5 milijardi dolara već gotova stvar, ali i da je spremna na kreiranje zajedničke radne grupe kako bi se Amerika uvjerila da nema razloga za brigu.

Ankara je investirala 1,25 milijardi dolara u F-35 program te proizvodi dijelove kokpita, stajni trap i ekrane za kokpit. Zbog toga insistira da Amerika mora isporučiti svih 100 naručenih aviona.

Ranije je sekretar američkog ministarstva odbrane Patrick Shanahan upozorio turskog kolegu Hulusija Ankara da će F-35 program biti suspendovan od 31. jula ako Turska ne promijeni svoj stav.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!