Marketing USKinfo.ba
Tusk i Plenković za deblokadu pregovora EU sa S. Makedonijom i Albanijom

NOVI VJETROVI

Tusk i Plenković za deblokadu pregovora EU sa S. Makedonijom i Albanijom

Objavljeno na dan 20.11.2019 - 07:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropska unija treba ponovno postići jedinstvo oko proširenja nakon razočaravajuće odluke da Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne da zeleno svjetlo za početak pregovora, rekli su u utorak u Zagrebu predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Francuska je prošloga mjeseca blokirala otvaranje pristupnih pregovora s tim državama zapadnog Balkana, smatrajući da Unija najprije treba reformirati metodologiju proširenja.

"Nedonošenje odluke o Makedoniji i Albaniji veliko je razočarenje, no neću prestati biti optimist", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

"Treba učiniti sve da se ponovno ostvari jedinstvo Unije oko proširenja", dodao je.

Predsjedavajuća EU od 1. januara 2020., Hrvatska želi da se nastavi evropski put Sjeverne Makedonije i Albanije koje u hrvatsko predsjedanje polažu velike nade.

"Naša pozicija je tu vrlo jasna, smatramo da bi bilo dobro i za te zemlje, i za njihovu evropsku perspektivu i za stabilnost čitavog jugoistoka Europe da ti pregovori počnu", istaknuo je Plenković.

Nakon što je blokirala zemlje kandidatkinje, Francuska je članicama EU poslala dokument u kojem predlaže reformu sadašnjeg načina pregovora o pristupanju. Prema francuskom prijedlogu, proces pristupanja odvijao bi se postupno, u sedam koraka.

Tusk i Plenković nisu direktno komentarisali francuski prijedlog, ali je hrvatski premijer upozorio da je postojeći mehanizam već dosta zahtjevan.

"Jako dobro znamo da su već po postojećoj metodologiji ti pregovori izrazito zahtjevni, striktni i da će trebati dosta vremena da se ispune svi kriteriji", rekao je Plenković, prenosi Hina.

U međuvremenu je šest država EU uputilo pismo odlazećem predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja, podrazumijevajući da će to dovesti do konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u martu 2020. godine.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Italije, Poljske, Slovenije i Slovačke. Hrvatska dijeli te stavove a njezin je potpis na pismo izostao jer ona, kako su naglasili diplomatski izvori, u sljedećem polugodištu predsjedava EU.

Najmlađa članica Unije, Hrvatska će 1. januara od Finske preuzeti šestomjesečno predsjedanje Unijom i odmah se suočiti s dva "vruća krumpira", Brexitom i donošenjem novog evropskog budžeta od 2020. do 2027.

U januaru će doći i do tranzicije između stare Junckerove i nove EK Ursule von der Layen te između Tuska, odlazećeg i Belgijanca Charlesa Michela, novog predsjednika Evropskog vijeća.

Plenković kaže da će se Hrvatska potruditi da se dogovor o višegodišnjem finansijskom okviru postigne što ranije i da njime budu zadovoljni svi.

"I neto platiše i neto korisnici, a da pritom odgovorimo na potrebe tradicionalnih politika - kohezijske, poljoprivredne, te da osiguramo finansijsku snagu za sigurnosne izazove, osobito u pogledu sigurnosti i zaštitu od ilegalnih migracija", rekao je.

Nakon parlamentarnih izbora 12. decembra, u januaru bi iz EU trebala istupiti Velika Britanija. Brexit se trebao dogoditi još krajem marta, ali je zbog nepostojanja većine u parlamentu za ispregovarani sporazum o razlazu dosad odgađan tri puta. Kao novi datum razlaza predviđen je 31. januar 2020. godine.

Poslije sastanka s Plenkovićem, Tusk je ocijenio da je Hrvatska, koja je u EU ušla 2013., dobro pripremljena i da "ostavlja EU u dobrim rukama".

Kada mu krajem novembra istekne mandat u Briselu, najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni postat će novi predsjednik Evropske pučke stranke (EPP).

Za lidera saveza evropskih stranaka desnoga centra bit će izabran na kongresu EPP-a koji u srijedu počinje u Zagrebu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!