Tusk: Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli

EU

Tusk: Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli

Objavljeno na dan 10.03.2017 - 10:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, djelimično i zbog upletanja vanjskih faktora koji nastoji destabilizirati te zemlje već neko vrijeme, rekao je u četvrtak predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

"Večeras ćemo razgovarati o zapadnom Balkanu, koji je ključan za Europu. Napetosti i podjele su se otele kontroli, dijelom i zbog miješanja vanjskih faktora koji nastoje destabilizirati te zemlje već neko vrijeme", rekao je Tusk nakon završetka prvog dijela samita EU-a, a prije radne večere na kojoj će se razgovarati o stanju na jugoistoku Evrope.

Tusk je najavio da će čelnicima država članica predložiti novu komunikacijsku strategiju prema tom području.

"Naša je poruka toj regiji jasna - EU će održati obećanje koje je dao u Solunu i potpuno je privržen održanju stabilnosti i prosperiteta te regije. Želim da čelnici potvrde evropsku perspektivu zapadnog Balkana", rekao je Tusk.

Čelnici zemalja članica na samitu u Solunu u junu 2003. prihvatili su "Solunsku agendu za zapadni Balkan", dokument u kojem se potvrđuje evropska perspektiva zemalja regije i u kojem su navedeni prioritetni koraci koje te zemlje trebaju poduzeti na putu prema Evropskoj uniji.

Reizbor Donalda Tuska bila je prva tema samita EU-a. Nakon toga, čelnici su raspravljali o migracijama, ekonomiji, zapošljavanju.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi upoznao je čelnike s ekonomskim i fiskalnim kretanjima na nivou EU-a.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!