Tužilaštvo BiH: Optuženo devet bivših pripadnika HVO-a za ratni zločin u Orašju

BiH

Tužilaštvo BiH: Optuženo devet bivših pripadnika HVO-a za ratni zločin u Orašju

Objavljeno na dan 30.12.2016 - 11:53 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja.

Optužnica je podignuta protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ove osobe terete se da su od druge polovine aprila 1992. godine do jula 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, te stražari u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi "Donja Mahala" počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja učestvovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da su na taj način počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka, te prilaganjem obimnog materijalnog dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!