Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ostoje Prpoša zbog krijumčarenja migranata

PROSLIJEĐENO SUDU BIH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ostoje Prpoša zbog krijumčarenja migranata

Objavljeno na dan 13.07.2020 - 08:08 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Ostoje Prpoša, zvanog Oće, rođenog 1952. godine u Prijedoru, državljanina BiH zbog nezakonitog transporta ilegalnih migranata.

Optuženi se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, postupao protivno zakonima u BiH kao i članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što je na području Prijedora, preuzeo državljane Sirije za koje je znao da se radio o krijumčarenim osobama, koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak i kretanje u BiH sa namjerom da ih preveze na područje Bihaća, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

U izvršenju kaznenog djela, optuženi je otkriven i spriječen od strane policijskih djelatnika MUP-a USK Bihać koji su zaustavili vozilo kojim je upravljao, otkrili ilegalne migrante koje su predali Službi za poslove sa strancima BiH, a od optuženog uzeli novac koji je prethodno dobio od krijumčarenih osoba.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!