Tužilaštvo KS izmijenilo optužnicu protiv Sefića, može dobiti 18 godina zatvora

NASTAVLJENO SUĐENJE

Tužilaštvo KS izmijenilo optužnicu protiv Sefića, može dobiti 18 godina zatvora

Objavljeno na dan 11.11.2019 - 13:12 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


 Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je glavni pretres u slučaju Sanjin Sefić nakon što su pomagači ranije sklopili sporazume o priznanju krivice, a tužiteljica Jasminka Knežević precizirala je optužnicu protiv Sefića. 

Sefić se tereti za krivična djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 332 KZ FBiH) i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće (član 337 stav 2). On je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prijelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici krećući se brzinom od 105 km na sat i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč koje se od zadobijenih povreda preminule. Sefić se udaljio s lica mjesta, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine. 

Advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik kazao je da se njegovom branjeniku na osnovu ove izmjene na teret stavlja teže krivično djelo te da će se naknadno izjasniti o optužnici. 

Prvostepenom presudom Sefić je osuđen na 14,5 godina zatvora, a izmijenjenom optužnicom zaprijećena mu je veća kazna odnosno ne manja od 18 godina zatvora. 

Predsjedavajući Vijeća Igor Todorović iščitao je dokaze koje je Tužilaštvo KS predložilo da se ponovo izvode, ali i nesporne dokaze. 

Tužiteljica Knežević danas je čitala poruke koje su razmijenjene između Sanjina Sefića, njegovog oca Jasmina Sefića, sestre Sare Sefić i pomagača Amara Salihovića i Dine Alića. 

Tako je pročitana poruka koju je Sefić napisao svom ocu Jasminu Sefiću:

„Tata imao sam problem. Udario sam nekog sa autom. Kod druga sam doću ću ujutro da idemo u stanicu“. 

Prigovor je uputio advokat Kerim Čelik navodeći da nije riječ o Sefićevom telefonu. Iz publike se javio Sefićev otac Jasmin Sefić govoreći da jeste dobio takvu poruku od Saniina ali da nije bio njegov telefon. Sudija Todorović nakon toga je udaljio Jasmina Sefića iz sudnice. Na početku današnjeg glavnog pretresa i tužiteljica i odbrana izjasnili su se da odustaju od svjedočenje Jasmina Sefića.
br /> U drugim porukama koje je čitala tužiteljica Knežević između Sare Sefić i Amara Salihovića navodi se da su „poginule cure“, „da se sve prati na mobitelu“, da su „našli auto“. 

Nakon današnjeg suđenja Sanjinu Sefiću medijima su se obratili očevi stradalih studentica Amir Agić i Enes Malkoč. Nisu krili razočarenje dužinom sudskog postupka. 

Dijelom su zadovoljni što je izmijenjenom optužnicom zaprijećena veća zatvorska kazna nego što je bio osuđen u prvostepenom postupku. Agić je kazao da je znao za izmjenu optužnice s obzirom da su u kontaktu sa tužiteljicom.

„Ovo je optužnica gdje on ne može manju kaznu. On može dobiti samo veću i ja mu garantujem da će je dobiti. Vidite kako im je ponašanje. Svaki put nam je sve teže i teže. Prošle su tri godine i obično ljudi kažu kako vrijeme liječi se. Nama je sve teže i teže. Vidite ponašanje njegovog oca, njega, ako ima taj listing ako si ti čist šta ima veze što neko čita te poruke“, kazao je Agić napomenuvši da je žalosno da su pomagači osuđeni, a glavni krivac negira krivicu. 

Otac Edite Malkoč Enes kazao je da nema riječi za ponašanje Sefića i njegove porodice koja dolazi na suđenja. 

„Nadamo se što prije da će biti kraj. Međutim, sa našim pravosuđem nikada nismo načisto. Mi smo se nadali do Nove godine da bi se to trebalo završiti ali evo i danas vidite advokat Čelik traži nešto. Nadamo se najboljem“, kazao je Malkoč. 

Agić je kazao da bi bilo dobro da Sudsko vijeće traži novo saobraćajno vještačenje. 

Nastavak suđenja je 21. novembra u 12 sati. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!