Tužilaštvo među dokazima u suđenju Amiru Zukiću i ostalima uložilo i statut SDA

NASTAVAK ROČIŠTA

Tužilaštvo među dokazima u suđenju Amiru Zukiću i ostalima uložilo i statut SDA

Objavljeno na dan 25.03.2019 - 15:17 | Izvor: USKinfo.ba | detektor.ba


Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je, na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, među materijalnim dokazima uložilo više dokumenata Stranke demokratske akcije (SDA), a među njima i statut ove političke partije.

Tužiteljica Nermina Kulenović je Sudu predočila pročišćeni tekst Statuta SDA, uz pojašnjenje da je u dokumentu navedeno šta jasno čini Predsjedništvo stranke, koje su dužnosti i obaveze generalnog sekretara u odabiru i predlaganju kandidata, kao i uloge kantonalnih i pojedinih općinskih odbora u pogledu imenovanja.

Osvrćući se na ovaj dokaz, Ahmed Žilić, koji brani optuženog Amira Zukića, naglasio je da generalni sekretar nema nikakvih ovlaštenja o kojima govori Tužilaštvo.

Predočeni su dokumenti u kojima je navedeno članstvo u stranci optuženog Eseda Džananovića, njegovoj aktivnosti u Općinskom, Kantonalnom i Glavnom odboru SDA.

“U aktima je navedeno i njegovo učešće u kadrovskoj komisiji SDA Vogošća, čiji je član bio i Asim Sarajlić”, kazala je tužiteljica, uloživši i akt SDA kojim želi dokazati da je Sarajlić bio u kadrovskoj komisiji za pozicije imenovanja od 2015. godine.

Sarajlićeva Odbrana je na ove dokaze istakla prigovor relevantnosti, uz objašnjenje da izlaze iz vremenskog okvira optužnice.

Sudu je uložen akt Općinskog odbora SDA Zavidovići da su neki od svjedoka popunili kartice za članstvo, ali i Centrale SDA da oni nisu članovi.

Odbrana je prigovorila da se na ovaj način propagira suđenje političkoj stranci jer Tužilaštvo ne iznosi dokaze na okolnosti utvrđivanja činjenica, a sutkinja Tanja Curović je naglasila da se “ovdje sudi pojedincima i da je u pitanju individualna odgovornost”.

Tužilaštvo je uložilo i set dokaza o angažmanu optuženog Safeta Bibića o imenovanjima i razrješenjima u upravnim odborima medicinskih ustanova, da je bio u Nadzornom odboru Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) “Park”, angažmanu u akademskoj zajednici i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Na klinici je stekao dosta poznanstava, prilazio pojedinim licima, nudio zaposlenje, što se moglo čuti iz iskaza svjedoka”, navela je tužiteljica.

Uloženi su i dokumenti kojima se dokazuje da je Senad Trako bio poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), član Bosanske patriotske stranke (BPS) i predsjednik općinske organizacije ove stranke za Visoko.

Bivšeg generalnog sekretara SDA Zukića optužnica tereti za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima skupa s Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Džananovićem i Sarajlićem.

Nastavak suđenja je 8. aprila.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!