Tužilaštvo o pogibiji četiri mlade osobe kod Livna: Vozač je nakon nesreće zakopavao oružje

TEŠKA KRIVIČNA DJELA

Tužilaštvo o pogibiji četiri mlade osobe kod Livna: Vozač je nakon nesreće zakopavao oružje

Objavljeno na dan 14.04.2020 - 14:51 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Livno Općinski sud je osumnjičenom T.P. zvanom "Z.“ iz Livna odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je počinio nekoliko krivičnih djela koji se vežu za tešku saobraćajnu nesreću koja se 9. aprila dogodila na području Livna.

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se tada dogodila na magistralnom putu M.6.1 Livno - Bosansko Grahovo, u mjestu Kovačić u općini Livno, poginule su četiri mlade osobe starosne dobi od 20 i 21 godine. Za volanom jednog od dva automobila bio je upravo T.P.

Prema saopćenju Tužilaštva LK, on se tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa (Neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći ), neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i krivotvorenja isprave.

"Osumnjičenom se stavlja na teret da je dana 9. aprila oko 23 sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila zbog trenutne epidemiološke situacije, na magistralnoj cesti M-6.1 u mjestu Kovačić, općina Livno, upravljao prijevoznim sredstvom marke "Land Rower“ bez upaljenih svjetala pa je lijevim prednjim dijelom vozila udario u prednji dio vozila marke "VW Golf II“, kojim je upravljao J. M. ( 21 godina ), dok su se na mjestu putnika nalazili S.V. ( 20 godina ). V.V. ( 20 godina ) I I.R. ( 19 godina ), a koji su od posljedica zadobivenih ozlijeda preminuli.

U vezi sa nesrećom osumnjičenom se stavlja na teret da je bez pomoći ostavio osobe ozlijeđene u prometnoj nezgodi tako da istima u periodu do dolaska hitne medicinske pomoći nije pružio pomoć već je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu streljiva i iste sakrio, zakopao, na njivi koja se nalazi oko 100 metara od mjesta nezgode, a koje streljivo i naoružanje je pronađeno prilikom vršenja uviđaja saobraćajne nesreće", kaže se u saopćenju Tužilaštva.

Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj kući u mjestu Rujani u Livnu držao protutenkovski raketni bacač M-80- zv. “zolja”, dvije ručne bombe M-75 i M-52, 15 komada samokresa različitih modela i kalibara, lovački karabin, streljivo različitih vrsta i kalibara, ukupno oko 1200 komada i bajonete, čija nabavka građanima uopće nije dopuštena, a koje naoružanje je pronađeno 11. aprila 2020.godine, u vozilu osobe S. P. koje je u cilju neotkrivanja i sprječavanja dokazivanja uzela iz porodične kuće osumnjičenog.

Pored navedenih krivična djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret, isti se također tereti da je dana 30. ožujka 2020.godine, izradio lažnu ispravu, neovlaštenom upotrebom pravog pečata lovačke udruge iz Lištana, potvrdu o kretanju, kojom se I.Š., osobi koja se za vrijeme prometne nezgode nalazila na mjestu suvozača u vozilu osumnjičenog, za vrijeme opasnosti od pojave korona virusa - Covid-19, kao lovočuvaru dozvoljava kretanje u vremenu od 00-24,00 sata.

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni je predan na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog postupajući Kantonalni tužitelj, Općinskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Nakon održanog ročišta zbog postojanja osnovana straha da će uništiti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak , kao i da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke , odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka b) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku, a u daljnjem tijeku postupka provest će se potrebna vještačenja, prikupiti određena materijalna dokumentacija, saslušati svjedoci i poduzeti sve druge mjere i radnju u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!