Tuzlom dnevno cirkuliše od 50 do 100 migranata

BiH

Tuzlom dnevno cirkuliše od 50 do 100 migranata

Objavljeno na dan 12.03.2019 - 11:33 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Tokom prošle godine u uredu Službe za poslove sa strancima u Tuzli evidentirano je 1.714 migranata, a od početka ove godine njih 153.

Iz MUP-a TK kažu da nije zabilježen nijedan incident. Međutim, volonteri smatraju da je taj broj migranata veći, jer često dolaze pravo na stanicu i odlaze odmah u Sarajevo bez evidencije, te ističu da niko od nadležnih vlasti ne pomaže migrantima u Tuzli, kojih je sve više.

Po riječima volontera, dnevno od 50 do 100 migranata cirkuliše Tuzlom. Jedu i oblače ono što im građani donesu, spavaju na otvorenom, toalet i tuš su im nedostupni. Spavaju pod otvorenim nebom na autobuskoj i željezničkoj stanici, na klupama, u haustorima, na stepenicama, a po danu se mogu vidjeti i u obližnjem parku. Pomoć za migrante organizuju građani koji putem grupe na Facebooku prate njihov dolazak i boravak. Među njima je i volonter Nihad Suljić.

"Ne postoji državna institucija kojoj se nismo obraćali. Oni taj problem ignorišu, a na ruku im ide to što se izbjeglice ne žele zadržati u Tuzli", ispričao je Nihad.

Migranti u Tuzlu često stižu u teškom stanju te im je prijeko potrebna pomoć, pričaju volonteri.

 "Sam prizor kada dođete na autobusku stanicu na minus šest dok snijeg pada i vidite trudnu ženu sa drugim malim djetetom da sjede na vjetrometini, gladni, promrzli i tanko obučeni je potresan. Ako nemate srca, okrenut ćete glavu i otići dalje", ispričao je Edis Mešanović, volonter.

Na stanici među ostalim migrantima zatekla se i Iranka Gearang Begzadeh. S njom su brat, muž i dvije kćerke. Prije 16 mjeseci napustili su Iran i žele doći do zemalja Evropske unije.

"Imali smo problema u mojoj zemlji. Imali smo problema s vladom. Iranu se ne sviđaju ljudi koji žele na sud. Zbog svega, morali smo napustiti zemlju i ići u neku drugu zemlju. Želimo ići u neku zemlju Evropske unije. Želimo samo opušteniji život. Tražim život za moju djecu gdje će ona moći ići u školu, gdje ću ja moći raditi. Želim samo život, samo malo života", ispričala je ova žena, kojoj se u putu pridružila i jedna porodica iz Afganistana.

Migranti u Tuzlu dolaze iz Pakistana, Afganistana, Irana, Eritreje, Maroka i Alžira. Svih su vjera i nacionalnosti i jedina želja im je doći do neke od zemalja zapadne Evrope.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!