Tužno sjećanje: Na današnji dan prije 25 godina desio se prvi masakr na Markalama

GODIŠNJICA STRADANJA

Tužno sjećanje: Na današnji dan prije 25 godina desio se prvi masakr na Markalama

Objavljeno na dan 05.02.2019 - 08:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U glavnom gradu BiH danas se obilježava 25 godina od prvog masakra koji se desio na sarajevskoj pijaci Markale, u kojem je 68 ljudi poginulo, dok su čak 144 osobe ranjene.
Naime, 4. februara 1994. godine u podnevnim satima projektil kalibra 120 milimetara ispaljen je sa srpskih položaja na području sela Mrkovići koji je pao na gradsku pijacu Markale u blizini koje je u tom trenutku bilo više stotina ljudi. 

Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislav Galić osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala.

Građani Sarajeva i ove godine se sjećaju stradanja simboličnim okupljanjem na Pijaci Markale i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, a među okupljenim Sarajlijama našli su se i svjedoci ovih nemilih događaja od prije 25 godina. Iako je prošlo četvrt stoljeća od masakra, Sarajevo ne zaboravlja plač, jauke i krv.

Osim što su današnjem okupljanju prisustvovali očevici stradanja i drugi građani Sarajeva koji su preživjeli ratne strahote u glavnom gradu BiH, na Markalama su se mogli vidjeti i najmlađi koji zajedno sa svojim roditeljima njeguju kulturu sjećanja na ove nemile scene iz sredine 90-ih godina.

Obilježavanju će prisustvovati i brojni zvaničnici Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, a polaganju cvijeća prethodila je Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!