U 2016. godini 48 žrtava trgovine ljudima od čega 10 maloljetnika

MINISTARSTVO SIGURNOSTI

U 2016. godini 48 žrtava trgovine ljudima od čega 10 maloljetnika

Objavljeno na dan 06.04.2017 - 15:45 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, s Izvještajem o provedbi Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za 2016. godinu, koji će biti dostavljen svim institucijama zaduženim za ovu oblast, uključujući i nevladin sektor, prenosi agencija Patria.

U Izvještaju se navodi da je u prošloj godini identificirano 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, među kojima je njih sedmero bilo seksualno iskorištavano, 12-ero je radno iskorištavano, 22 je iskorištavano radi prosjačenja, a registrirana je i jedna prodaja radi prisilnog sklapanja braka, jedno radno iskorištavanje u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem, pet iskorištavanja u prosjačenju u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem.

Među potencijalnim žrtvama trgovine je 38 bilo punoljetno, a 10 je maloljetnika. Istovremeno je bilo 30 žena i 18 muškaraca. Iz Bosne i Hercegovine su bile 43 žrtve trgovine, a pet su strani državljani.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za krivična djela trgovine ljudima i krivična djela koja se vežu za trgovinu ljudima u 2016. godini tužilaštva su zaprimila 27 prijava/izvještaja protiv 48 osoba, a naređeno je sedam istraga protiv 33 osobe.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!