U Americi hospitalizovan rekordan broj djece zaraženih koronavirusom

...

U Americi hospitalizovan rekordan broj djece zaraženih koronavirusom

Objavljeno na dan 15.08.2021 - 13:44 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto:REUTERS/Karen Pulfer Focht


Broj djece zaražene virusom korona i hospitalizovane u Sjedinjenim Američkim Državama dostigao je juče rekord, nešto više ih je od 1.900, dok su bolnice širom juga proširile kapacitet u borbi protiv delta soja.

Varijanta delta, koja se brzo širi među nevakcinisanim dijelom američkog stanovništva, izazvala je skok hospitalizacija posljednjih nedjelja, povećavajući broj pacijenata na pedijatriji na 1.902, saopštilo je američko Ministarstvo zdravlja.

Djeca trenutno čine oko 2,4 posto hospitalizacija u zemlji zbog Covida. Ona koja su mlađa od 12 godina nemaju pravo na vakcinu, što ih čini podložnijim infekciji delta soju.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti (CDC), ove nedjelje je hospitalizovan rekordan broj novih pacijenata starosnih grupa od 18-29, 30-39 i 40-49 godina.Nagli porast novih slučajeva pojačao je tenzije između konzervativnih državnih lidera i lokalnih okruga o tome da li bi djeca morala da nose maske u školi kada se vrate u učionice.

Školski okruzi u Floridi, Teksasu i Arizoni naložili su da se maske nose u školama. Administracija guvernera Floride Rona De Santisa zaprijetila je uskraćivanjem sredstava iz okruga koji nameću zahtjeve nošenja maski, a guverner Teksasa Greg Abot apeluje da državni vrhovni sud poništi tu obavezu u okrugu Dalas, javlja “Dallas Morning News”.

Petina nacionalnih hospitalizacija zbog Covida registrovana je na Floridi, gdje je broj pacijenata juče dostigao rekordnih 16.100. Više od 90 posto kreveta na intenzivnoj njezi je popunjeno.

Niske stope vakcinacije omogućile su ubrzanje izbijanja i širenja delta soja, pri čemu su neke od najvećih stopa infekcije i najbolesnijih pacijenata koncentrisane u državama u kojima su stanovnici oklijevali da prime vakcinu. Nešto više od 50 posto američkog stanovništva potpuno je vakcinisano, navodi CDC.

SAD sada u prosjeku imaju oko 129.000 novih slučajeva Covida dnevno, što je stopa koja se udvostručila za nešto više od dvije nedjelje.

U prosjeku 600 ljudi svakodnevno umire od Covida, što je dvostruko više nego krajem jula.

Arkanzas, Florida, Luizijana, Misisipi i Oregon prijavili su ovog mjeseca rekordan broj hospitalizacija zbog Covida 19 zbog čega su morale da proširuju bolničke kapacitet i da traže medicinsku pomoć od savezne vlade.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!