U Američkom kongresu zaustavljen pokušaj opoziva Donalda Trumpa

RASISTIČKI TVITOVI

U Američkom kongresu zaustavljen pokušaj opoziva Donalda Trumpa

Objavljeno na dan 18.07.2019 - 09:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država zaustavio je jučer pokušaj da se opozove Donald Trump, piše The Guardian.

Republikancima se pridružilo 137 demokrata dok su glasali o inicijativi koju je donio teksaški kongresmen Alexander Green zbog rasističkih tvitova koji su "osramotili" predsjedništvo i uvrijedili četiri žene iz Kongresa SAD-a.

Za unapređenje rezolucije o opozivu glasalo je 95 demokrata. 

Demokrati su slijedili riječ predsjednice doma Nancy Pelosi koja je u srijedu ujutro izjavila da bi brojne istrage o predsjedniku, njegovim saradnicima i njihovim aktivnostima trebalo provesti prije nego što se razmotri opoziv.

"Imamo šest odbora koji rade na praćenju činjenica o bilo kakvim zloupotrebama moći, ometanju rada pravosuđa i drugih aktivnosti u kojima je predsjednik možda učestvovao", rekla je Pelosi u srijedu ujutro. 
Navela je da je to ozbiljno pristupanje problemu, ne želeći pritom, kako kaže, istaći da je Green neozbiljan.

Green, koji predstavlja južna predgrađa Houstona, ranije je dva puta pokušavao da opozove Donalda Trumpa.

"Prema mom mišljenju, inicijativa nije propala", rekao je Green, dodavši da su ovaj put dobili 95 glasova, a posljednji put 66. 

Green je istakao da Trump mora biti opozvan "kako bi shvatio da postoje neke granice", što se očito odnosi na negove tvitove kojima je poručio da se četiri žene iz Kongresa, od kojih su tri rođene u SAD-u, vrate u svoje zemlje.

U rezoluciji je Green naveo da je Trump svojim izjavama doveo visoku dužnost predsjednika Sjedinjenih Država u prezir, ismijavanje, sramotu i na loš glas te da je posijao sjeme neslaganja među ljudima u SAD-u.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!