U BiH podneseno 116 prijava za korupciju, a samo jedna se odnosila na imenovanog funkcionera

PODACI ZA 2018. GODINU

U BiH podneseno 116 prijava za korupciju, a samo jedna se odnosila na imenovanog funkcionera

Objavljeno na dan 07.03.2019 - 08:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH primila je tokom 2018. godine jednu prijavu s indicijama koruptivnog ponašanja koja se odnosila na imenovanog zvaničnika na nivou institucija Federacije BiH.

Korupcija je definitivno jedna od najvećih devijacija u bosanskohercegovačkom društvu. Već godinama međunarodne institucije i nevladine organizacije otvoreno upozoravaju na ovaj problem koji se često označava i kao rak rana bh. sistema. 

Iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kazali su za Klix.ba kako je tokom 2018. godine Agenciji podneseno 116 prijava za korupciju. Tačne informacije o tome koliko je prijava riješeno tako da je donesena konačna odluka nisu nam mogli dati. 

"Značenje konačne odluke može biti višestruko (podignuta optužnica, presuda, odluka tužilaštva o neprovođenju istrage, pokrenuta istraga), a shodno tome pitanje treba biti upućeno institucijama koje su nadležne za donošenje konačne odluke", kazali su iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. 

Na pitanje o tome na koje institucije se odnosilo najviše prijava za korupciju odgovorili su nam kako se najviše prijava odnosilo na institucije s javnim ovlastima na svim nivoima vlasti u BiH, općinske i gradske uprave (51). Poslije toga slijede Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH i pravosudni organi na svim nivoima u BiH (39).

"Na temelju analize i procjene zaprimljenih podnesaka s indicijama koruptivnog ponašanja u 2018. godini Agencija je procjenila da 15 podnesaka nije osnovano te ih nije prosljeđivala na daljnje nadležno postupanje", rekli su iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH otvoreno smo pitali i da li su se neke prijave odnosile na nosioce izvršne ili zakonodavne vlasti, odnosno ministre i parlamentarce.

"U 2018. godini Agencija je zaprimila jedan podnesak s indicijama koruptivnog ponašanja koji se odnosio na imenovanog zvaničnika na nivou institucija Federacije BiH", kazali su iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

U 2017. godini, prema ranije prezentovanim podacima, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH primila je dvije prijave više nego 2018. godine, odnosno 118 prijava.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!