U BiH se očekuje novi val pandemije koronavirusa

BiH

U BiH se očekuje novi val pandemije koronavirusa

Objavljeno na dan 16.02.2021 - 18:54 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


U Bosni i Hercegovini danas su registrovane 274 osobe inficirane koronavirusom, preminulo ih je 19. Prema prognozama stručnjaka, u Bosni i Hercegovini se očekuje novi val pandemije koronavirusa. A to će uveliko zavisiti od pridržavanja epidemioloških mjera. Kapaciteti intenzivnih odjeljenja su popunjeni, prostora za opuštanje nema, upozoravaju epidemiolozi.

Pandemija nije stala, a upozorenja najrelevantnijih svjetskih stručnjaka govore da dolazi novi val pandemije krajem veljače i u ožujku, i svi se moramo spremiti za takvo nešto, pojašnjava ravnatelj kliničkog centra Vlado Đajić.Trenutna epidemološka situacija je loša.

„Prije jedno mjesec dana nagovješten je jedan novi talas u martu, mi se spremamo za takvo nešto, a opet se nadamo da do toga neće doći. Ono što je izvjesno u Republici Srpskoj a i Bosni i Hercegovini jeste da nije vrijeme za opuštanje da imamo dosta pacijenata u oba entiteta. Kod nas je negdje oko 180 pacijenta na liječenju a oko 20ak pacijenta na respiratoru,“ istakao je Đajić.

Popunjeni su i kapaciteti intenzivne njege u Podhrastovima. Situacija je i dalje zabrinjavajuća, poručuju epidemiolozi, te dodaju da nas brojke ne smiju zavarati.

„Čim brojevi počinju padati, ljudi pomisle da je to kraj da je pobjeđen koronavirus, međutim to nam se kao bumerang vrati. Mi kad imamo mali broj zaraženih mi trebamo držati mjere na propisanom nivou i pridržavati se, čim popustimo, i ponadamo se da je to dobro stanje odmah imamo povećanje oboljelih,“ kazala je Aida Pitić.

A da polako dolazi do popuštanja i opuštanja, svjedoče i podaci entitetskih i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, koje ovih dana imaju dalje pune ruke posla. Mjere se krše u ugostiteljskim objektima.

„U mjesecu januaru izvršeno je ukupno 2.138 inspekcijskih nadzora, te izdato 213 prekršjanih naloga za uočene prekršaje i 238 rješenja o otklanjanu nedostataka,“ rekla je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Jusufbegović.

Neophodna je i dalje veća ozbiljnost građana kada je u pitanju pridržavanje mjera kako bi se što prije i što lakše izborili sa pandemijom koronavirusa, poručuje struka. Jer trocifreni brojevi na dnevnom nivou najbolje pokazuju da je i dalje stanje vrlo ozbiljno.

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!