U Bihaću se po prvi put održava takmičenje u javnom govoru!

U prostorijama Kulturnog Centra

U Bihaću se po prvi put održava takmičenje u javnom govoru!

Objavljeno na dan 23.08.2019 - 08:49 | Izvor: USKinfo.ba |


U prostorijama Kulturnog Centra u Bihaću 4. septembra, sa početkom u 10:00 sati, održat će se takmičenje u javnom govoru, prvo ovakve vrste u ovom gradu. Ovaj jednodnevni događaj okupit će ambiciozne srednjoškolce i studente iz Bihaća i okoline. Ovo je prva prilika za mlade ljude u Bihaću da poboljšaju svoje govorničke vještine  i savladaju svoj strah od javnog govora, te usput osvoje prigodne nagrade.

Pokretač ove pozitivne priče u Bihaću je Evropski parlament mladih u Bosni i Hercegovini, koji je u maju ove godine pokrenuo Regionalnu Inicijativu (podružnicu) u Bihaću, koja trenutno broji 13 članova. Značaj pokretanja ove Regionalne Inicijative u gradu Bihaću, ogleda se u tome da će u bližoj budućnosti Evropski parlament mladih organizirati mnoge aktivnosti za ne samo za mlade ljude u Bihaću, već i iz cijele BiH i Evrope.

Primjer jedne upravo takve aktivnosti je Regionalna Sesija Evropskog Parlamenta Mladih, koja će se održati u razdoblju od 27. do 29. septembra, a okupit će 80 učesnika iz svih krajeva Evrope. Vrijedi spomenuti da je oba projekta velikodušno podržala općina Bihać i Institut za mlade pod nazivom KULT.

Cilj ove organizacije jeste okupljanje mladih ljudi i pokretanje produktivnog dijaloga o političkim problemima Evrope (a samim tim i Bosne i Hercegovine), i motivirati ih da budu aktivni sudionici u rješavanju problema u svojoj zajednici, a ne samo pasivni posmatrači. Evropski parlament mladih prilazi problemima politike na drugačiji način nego što to vidimo u formalnom obrazovanju; diskusije su tolerantne, svi učesnici se obučavaju i informiraju o datim temama, a na kraju sesije, održava se simulacija rada Evropskog parlamenta, te se ranije formirane rezolucije brane pred ostalim komitetima.

Za razliku od takmičenja u javnom govoru, koje se odvija na bosanskom jeziku, Regionalna Sesija će se u će se u potpunosti odvijati na engleskom jeziku. 
S obzirom da se radi o događaju koji okuplja mlade ljude iz svih krajeva Evrope, ovo je odlična prilika za sve mlade ljude sa naših prostora da upoznaju nove ljude, kulture, mišljenja i stilove života, te prošire svoje vidike.

Zaista vjerujemo da bi se radu Evropskog parlamenta mladih trebala priključiti svaka mlada osoba, te se nadamo da je ovo samo početak dobrih priča koje će se dešavati u Bihaću!

Prijaviti se možete OVDJE

Ukoliko želite pratiti rad Evropskog parlamenta mladih u Bosni i Hercegovini, posjetite njihovu Facebook i Instagram stranicu! 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!