U Cazinu se gradi Šehidska džamija

Zahvaljujući dobroj organiziranosti džematlija

U Cazinu se gradi Šehidska džamija

Objavljeno na dan 18.02.2019 - 09:33 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Stara dotrajala džamija je srušena, a na njenom mjestu se gradi novi, moderniji vjerski objekt, koji će imati i biblioteku, a u dvorištu šehidsko spomen-obilježje

U cazinskom džematu Glogovac, koji broji oko 280 domaćinstava, gradi se nova džamija s dvije munare. Stara džamija, izgrađena 1978. godine, svojim kapacitetom nije više mogla zadovoljiti vjerske potrebe džematlija te je bila dosta dotrajala.  

 Spomen-obilježje

Zato je ona srušena, a na njenom mjestu se gradi novi, moderniji vjerski objekt, koji će, osim osnovnih sadržaja, u svom sastavu imati i biblioteku, a u dvorištu šehidsko spomen-obilježje.

U džematu Glogovac su na početku gradnje nove džamije pokrenuli akciju prikupljanja sredstava uz poruku: „Kupimo koju ciglu i gradimo sebi kuću u džennetu“, nakon čega su objavljeni i brojevi žiroračuna za uplate.

Radovi na novoj džamiji u Glogovcu, koju su nazvali Šehidska džamija, teku dosta dobro, a ovih dana postavljena je i stolarija. Treba naglasiti da je stolarija postavljena nakon uspješne akcije „50 žena za 50 prozora“.

Tako su džematlijke Glogovca kupile svu stolariju na džamiji, odnosno više od 70 prozora i vrata. Sakupile su 46.000 KM, a za stolariju je utrošeno 36.300 maraka.

Preostala sredstva će se iskoristiti za kupovinu tepiha na ženskom spratu džamije.

Akciju su pomogle i žene iz susjednog džemata Polje, koje su odlučile da se uvakufe sa oko 4.000 KM. Sada počinju radovi na krovu džamije koji će se izvoditi u zavisnosti od vremenskih prilika.

 Poziv vjernicima

Svi vjernici koji žele mogu se svojim novčanim sredstvima uvakufiti i pomoći gradnju ovog prelijepog vjerskog objekta.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!