U Federaciji BiH u četvrtak isplata penzija i jednokratne pomoći za juli

IZDVOJENO 233 MILIONA KM

U Federaciji BiH u četvrtak isplata penzija i jednokratne pomoći za juli

Objavljeno na dan 30.07.2021 - 14:24 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U skladu sa Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juli bit će isplaćene u četvrtak, 5. augusta, preko Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Temeljem odluke Vlade Federacije BiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao potpore penzionerima u FBIH, svim korisnicima penzija Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) koji su rezidenti BiH, uz julsku penziju će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos, saopćeno je iz zavoda.

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove odluke na snagu. Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije i zajamčenu penziju (478,91 marku), a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.Najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zajamčena 478,91, a najviša 2.174,48 maraka. Penziju za mjesec juli primit će 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli iznose oko 233 miliona maraka, stoji u saopćenju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!