U Hrvatskoj najavljene strožije mjere, razmišlja se o restrikcijama koje će trajati do šest mjeseci

KAKO SUZBITI PANDEMIJU

U Hrvatskoj najavljene strožije mjere, razmišlja se o restrikcijama koje će trajati do šest mjeseci

Objavljeno na dan 24.11.2020 - 13:23 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novi i strožiji set mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković održao je jutros sastanak sa svim županima na temu borbe protiv koronavirusa kako bi čuo o situaciji na terenu i kako bi zajednički mogli donijeti odluke u cilju zaštite zdravlja građana i održavanja gospodarskog života, piše Jutarnji list.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović poslije sastanka je kazao kako će stožer sutra pripremiti novi set mjera s kojim će upoznati župane i set će vrijediti negdje do Božića.

"Radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dostatne, ali brojevi ne padaju i idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka. Nije stvar o sedmici ili dvije već o dužem periodu restrikcija, ako će sve ići po planu trajat će nekoliko mjeseci do šest mjeseci. Ne mogu reći koje su konkretne mjere, tek će se o njima razgovarati. Usmjerene su na segmente ekonomije, prije svega ugostiteljstva, i na druge resore, prije svega kultura i dijelovi školstva", kazao je on.


Treba pronaći taj jedan balans koji smo tražili sve ovo vrijeme i probali ga naći u racionalnom opsegu, dodao je te kazao da virus se ponaša tako da ako dođe do popuštanja mjera on se razmaše.

"Nije odmah bio plan ići odmah u najstrože mjere već ih postupno pooštravati. Ovo će biti najjače mjere u ovom drugom valu epidemije, s ciljem da zdravstveni sustav bude neopterećen i da svi dobiju zdravstvenu skrb. Ići će na nacionalnom nivou strože mjere", kazao je on.

S druge strane moramo razmišljati da se ekonomski preživi i vidjeti koliko zatvaranje može imati utjecaja za mentalno zdravlje ljudi, nastavio je.

"Mi ćemo pripremiti draft za uži kabinet Vlade i župane, vidjet ćemo reakcije i primjedbe i onda donijeti odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno krajem ove sedmice. Postoje vakcine koje su obvezna, moramo znati da bi vakcina zaustavilo širenje epidemije trebalo bi biti procijepljeno 70 posto stanovništva i vodit ćemo računa da se to i dogodi. Moramo učiniti sve da se najveći broj građana vakciniše", kazao je Božinović i dodao kako im treba podrška građana kako bi što prije skinuli maske i vratili se u način života na koji su navikli.

 

(Foto:Patrik Macek/PIXSELL)

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!