U Italiji ledenjak prekrivaju tkaninom kako bi smanjili topljenje tokom ljeta

PRAKSA ZAPOČETA 2008.

U Italiji ledenjak prekrivaju tkaninom kako bi smanjili topljenje tokom ljeta

Objavljeno na dan 02.07.2021 - 15:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Michele Lapini/Twitter


Kako bi spasili ledenjak Presena, koji se nalazi na sjeveru Italije, od daljnjeg topljenja i nestajanja, stručnjaci za klimu pokrivaju ga dugim trakama tkanine, koje će refleksijom sunčevih zraka spriječiti otapanje snijega ispod.

Kažu da se oko 70 posto snijega preko ljeta može spasiti zaštitnim pokrivačem koji djeluje na isti način kao srebreni reflektirajući štitnik postavljen na prozor automobila kako bi se zaustavilo pregrijavanje.

Na vrhu glečera koji je okružen zadivljujućim širokim vrhovima, tim stručnjaka postavlja trake širine 5 i dužine 70 metara kako bi pokrili oko 120.000 kvadratnih metara ledenjaka. Za izvršavanje zadatka potreban je čitav mjesec.

Proces provode svake godine od 2008."Ledenjaci i njihovo povlačenje možda su najupečatljivija manifestacija globalnog zatopljenja", rekao je glaciolog Christian Casarotto iz naučnog muzeja u Trentu za Reuters, dodajući da je masa ledenjaka kontinuirano opadala posljednjih 15-20 godina.
"Proučavanje glečera stoga postaje važno kako bismo razumjeli smjer u kojem idemo i kako bismo ga mogli ispraviti", dodao je.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!