U Nacionalnom parku ''Una'' obilježen Dan rijeke Une

Centralna manifestacija na Štrbačkom buku

U Nacionalnom parku ''Una'' obilježen Dan rijeke Une

Objavljeno na dan 17.05.2016 - 14:54 | Izvor: USKinfo.ba |


U organizaciji Unskih smaragda, Nacionalnog  parka Una i podršku gradske uprave Bihaća danas je petu godinu za redom,  na lokalitetu Štrbačkog buka održana centralna manifestacija obilježavanja 17.maja- Dana rijeke Une. Ovogodišnjoj proslavi,  pored aktivista Unskih smaragda, prisustvovali su učenici OŠ Kulen Vakuf-Orašac, članovi Crvenog križa Bihać, te brojni muzičari i kulturni radnici. Podršku aktivnostima Unskih smaragda na očuvanju rijeke Une i peticiji protiv izbvora lokacije na Trgovskoj Gori za odlaganje nuklearnog otpada , dao je i bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević. 

U svom obraćanju, gradonačelnik Galijašević  zahvalio je Mejasi Dupanović, predsjednici Unskih smaragda i Amarildu Muliću , direktoru NP Una, na svemu što čine kako bi se očuvala ljepota rijeke Une, te naglasio da se odlučno svi moramo suprostaviti bilo kakavoj gradnji odlagališta nuklearnog otpada uz neposrednu blizinu rijeke Une.

“  Svim pravnim sredstvima boriti ćemo se protiv takve odlukeo odlagalištu nuklearnog otpada  i zato moramo biti jedinstveni i odlučni do kraja. Kako se za rijeku Unu borimo već decenijama, tako se moramo boriti da ojačamo i naš NP Una kao stratešku granu razvoja Bihaća. Zbog toga danas kada obilježavamo Dan rijeke Une, šaljemo poruku da moramo više ulagati u naš NP Una, da moramo podići još više ekološku svijest jer rijeka Una nije familijarna rijeka, već rijeka svih Bišćana i svi jednako moramo voditi brigu o njoj “-kazao je gradonačelnik Galijašević, dodavši da će Unski smaragdi uvijek imati podršku i partnera u gradskoj upravi Bihaća.

Na današnjoj proslavi Dana rijeke Une gradonačelnik Galijašević osvrnuo se i na prošlogodišnja dešavanja vezana za donošenje, a potom za povlačenje odluke o gradnji protočnih hidrocentrala na Uni na GV Bihać.

“ Nisam imao niti trenutka dileme oko odluke o hidrocentralama. To je bila moja odluka jer je grupa građana insistirala da to ne bude i evo i danas poručujem da sam zadnja osoba kojoj je bila potrebna ta protočna centrala. Donijeli smo odluku da nema hidrocentrala i uvijek ćemo poštovati puls građana i njihovo razmišljanje jer to čini ozbiljna i odgovorna vlast “- kazao je Galijašević. 

U  okviru ovogodišnjeg obilježavanja 17. maja - Dana rijeke Une održan je i ekološki sat o rijeci, a potom je uslijedilo već tradicionalno druženje svih učesnika i organizatora.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!