U organizaciji EUROPOL-a i BiH učestvovala u operativnoj akciji hapšenja 148 lica zbog kriminala

2018 JAD WESTERN BALKANS

U organizaciji EUROPOL-a i BiH učestvovala u operativnoj akciji hapšenja 148 lica zbog kriminala

Objavljeno na dan 17.09.2018 - 16:58 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


U periodu od 06.09.2018. godine do 09.09.2018. godine u organizaciji  EUROPOL-a i EMPACT Firearms (pod vodstvom Španije) na teritoriji BiH, zemalja zapadnog Balkana i zemalja EU, podržani od strane FRONTEX-a, INTERPOL-a i ATF SAD realizovana je operativna akcija pod nazivom „2018 JAD WESTERN BALKANS“ (Joint Action Days).

Cilj operativne akcije je bio sprečavanje i rasvjetljavanje krivičnih djela u vezi sa ilegalnom migracijom, ilegalnom trgovinom opojnom drogom, falsifikovanjem dokumenata i ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima, pritom ne zanemarujući sprečavanje i rasvjetljavanje drugih krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminaliteta.

Koordinator aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu je bila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. U svrhu efikasnije razmjene informacija, koordinacije i realizacije akcije „2018 JAD WESTERN BALKANS“ u Direkciji je uspostavljen Koordinacioni centar za policijske agencije u BiH, u kojem su tokom trajanja operativne akcije aktivno učešće uzeli predstavnici  Tužilaštva BiH, SIPA-e, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, FUP-a, MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona, te predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek za saradnju s EUROPOL-om, kao nosioca aktivnosti.

Po zahtjevu BiH , tokom realizacije operativne akcije, EUROPOL je angažovao mobilni tim koji je policijskim službenicima agencija za provođenje zakona u BiH davao analitičku, tehničku i forenzičku podršku na graničnim prelazima BiH, te na kontrolnim punktovima, koji su bili organizovani na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantonu, Unsko-sanskog kantonu i u Istočnom Sarajevu.

U Glavnom koordinacionom centru u sjedištu EUROPOL-a, u Hagu, Bosna i Hercegovina je imala dva predstavnika iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prema službenim podacima EUROPOL-a objavljenim na svim zvaničnim glasilima (internet stranica, facebook profil i drugo), operativna akcija je bila više nego uspješna.

Tokom operativne akcije „2018 JAD WESTERN BALKANS“ slobode je lišeno 148 lica zbog postojanja sumnje da su počinili razna krivična djela.         

Tokom navedene operativne akcije, u Bosni i Hercegovini je angažovano oko 4.500 policijskih službenika na terenu, izvršeno preko 190.000 provjera za lica i preko 23.000 vozila, izvršena kontrola 134 lokacije, te su na osnovu prikupljenih dokaza i informacija pokrenute istrage u vezi sumnje na izvršenje krivičnih djela.

Prilikom poduzimanja aktivnosti, slobode su lišena su 24 lica vezano za krivična djela iz oblasti ilegalnih migracija, neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, falsifikovanja dokumenata, trgovine ljudima, te lišavanje slobode na osnovu zahtjeva nadležnih organa druge zemlje (potjernica NCB INTERPOL Beč).

Pronađena je i privremeno oduzeta veća količina opojne droge, (herion, spid, marihuana, tablete ekstazija i amfetamina i stabljike kanabisa). Pronađeno je i privremeno oduzeto više komada vatrenog oružja (pušaka, pištolja, metaka, minsko eksplozivnih sredstava i plastičnog eksploziva).

Zabilježena su i djela kršenja migracionih propisa, i to:

•          Odbijanje ulaska: 24 lica i 1 vozilo;

•          Ilegalni ulazak: 380 (od čega je 262 lica vraćeno u Srbiju, 24 u Crnu Goru, a ostatak evidentiran zbog kršenja migracionih propisa).

•          Izvršena je provjera i 878 poštanskih pošiljki.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine se i ovim putem zahvaljuje agencijama za provođenje zakona u BiH koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!