U Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi izrađen Cvijet Srebrenice

UOČI 11. JULA

U Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi izrađen Cvijet Srebrenice

Objavljeno na dan 19.06.2019 - 15:18 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Uoči obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici u Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi izrađen je Cvijet Srebrenice.

Općina Bosanska Krupa osmislila je i finansirala ovaj projekt, a u realizaciji ideje, odnosno izradi cvijeta, pomoglo je JKP "10. juli".

Cvijet koji se nalazi u administrativnom središtu općine sastoji se od jedanaest bijelih latica i zelenog tučka, u koje je zasađeno oko 1.400 sadnica bijelih bukvina. Izrađen je od prirodnih materijala koji će se održavati, obnavljati i prilagođavati godišnjim dobima.

Cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanje" je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost, odnosno simbolizira nevino stradale žrtve genocida, dok zelena boja koja se nalazi u središtu cvijeta predstavlja nadu i buđenje te nosi poruku da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju, Evrope i svijeta probude i nikada ne zaborave strahote genocida koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!