U Parlamentu BiH danas tematska sjednica o pravima LGBTI osoba

Preporuke

U Parlamentu BiH danas tematska sjednica o pravima LGBTI osoba

Objavljeno na dan 17.05.2017 - 09:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zajednička tematska sjednica pod nazivom "Biti LGBTI osoba u BiH – preporuke za djelovanje institucija" koju organiziraju Zajednička komisija za ljudska prava i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana danas.

Tematska sjednica organizuje se povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, a cilj je sagledavati stanje zakonodavstva i relevantnih politika u ovoj oblasti te razmjenu mišljenja o tome kako ovu oblast urediti na najbolji način. Skup se, inače, realizira u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sarajevskim otvorenim centrom i UNDP-em u BiH.

Kako je najavljeno, skupu će prisustvovati predstavnici parlamentarnih komisija za ljudska prava i rodnu ravnopravnost, predstavnici izvršne vlasti iz oblasti zaštite ljudskih prava, zdravlja, pravosuđa, obrazovanja, unutrašnjih poslova, te nevladinih organizacija, ambasada stranih zemalja u BiH i međunarodnih organizacija.

Riječ na sjednici imat će Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH, Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-ja u Bosni i Hercegovini, Shanley Pinchotti, Direktorica ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH te Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centara.

Na tematskoj sjednici bit će prezentovan Specijalni izvještaj o pravima LGBTI osoba u BiH - ključne preporuke za izvršnu vlast (Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH) kako i izvještaj "Biti LGBTI osoba u BiH – izvještaj za BiH: zaključci i preporuka" koji će prezentovati Mirela Grunther-Đečević (UNDP u BiH).

Prisutnim će o temama politike za ravnopravnost LGBTI osoba i akcionom planu za unapređenje ravnopravnost LGBTI osoba u BiH govoriti Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U panelu koji nosi naziv "Ka dostojanstvenom i ravnopravnom životu transrodnih osoba" o poteškoćama i izazovima transrodnih osoba u BiH iz ličnog iskustva govorit će aktivista za prava transrodnih osoba Liam Isić, dok će o prijedlogu okvirnog zakona o rodnom identitetu BiH govoriti rukovoditeljica zagovaranja Sarajevskog otvorenog centra Vladana Vasić.

U posljednjem panelu "Formulisanje prijedloga zaključaka za usvajanje na sjednicama Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova i Zajedničke komisije za ljudska prava ZDPSBiH" riječ će imati članica obje komisije i državna zastupnica Maja Gasal-Vražalica.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!