U petak presuda bokseru Marku Čoliću za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

DUKIĆ JOŠ U BJEKSTVU

U petak presuda bokseru Marku Čoliću za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Objavljeno na dan 10.07.2019 - 12:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Okružni sud u Banjoj Luci izreći će u petak, 12. jula, presudu Marku Čoliću koji je optužen za pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 28. decembra prošle godine, a suđenje je počelo već krajem februara. Za drugooptuženim Nebojšom Dukićem, koji je u bjekstvu od augusta prošle godine, raspisana je potjernica.

Čolića se tereti da je 26. augusta 2018. godine oko 20:40 sati u ulici Banović Strahinje u Banjoj Luci nanio teške tjelesne povrede u predjelu glave i tijela Vladimiru Kovačeviću upotrebom teleskopskih palica. Kovačeviću su konstatovane teške povrede u vidu nagnječenja – kontuzije mozga, rascjep uha i drugo. Imao je četiri povrede u predjelu glave te tri povrede na tijelu. Specijalista sudske medicine dr. Milan Srdić kazao je kako su povrede glave nanesene tupo tvrdim predmetom, moguće je teleskopskom palicom, čiji je zamah morao biti jak.

Vještak Zoran Obradović vještačio je biološke tragove s pronađene metalne palice na kojoj je pronašao dva DNK traga Marka Čolića te još jedan miješani trag najmanje četiri osobe. Na metalnom dijelu je pronađena Kovačevićeva krv.

Napadači su brutalno pretukli Kovačevića. Prišli su mu sleđa, a nastavili su ga tući i kada je pao na pod. Pratili su ga kada se vraćao s Trga Krajine na kojem je pratio proteste "Pravda za Davida".

Čolić je u pritvoru od dana hapšenja i uprkos zahtjevima advokata on nije pušten na slobodu. Danas je, na iznošenju završnih riječi, zatražio da ga puste na slobodu kako bi posjetio grob roditelja koji su preminuli dok je bio u zatvoru. Ponovio je da je nevin i kazao da mu je žao Kovačevića.

Tokom cijelog toka suđenja njegov advokat Gordan Jovišević tvrdio je kako je njegov branjenik nevin, a da Okružno tužilaštvo Banja Luka ima nezakonite dokaze kojima su manipulisali.

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju svih organizacija u BiH i međunarodne zajednice koji su oštro osudili ovaj napad i tražili najstrožiju kaznu za brutalnost nad medijskim radnicima.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!