U petak presuda o odgovornosti Holandije za ubistva Srebreničana

!

U petak presuda o odgovornosti Holandije za ubistva Srebreničana

Objavljeno na dan 16.07.2019 - 12:03 | Izvor: USKinfo.ba | detektor.ba


Vrhovni sud u Holandiji izreći će pravosnažnu presudu po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Predsjednica Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekla da će majke prisustvovati izricanju ove presude i da očekuje da će se pravda zadovoljiti.

“Holandija priča da je ona zemlja pravde i prava – vidjet ćemo koliko su prihvatili svoju odgovornost. Prihvatili su kod predmeta ‘Nuhanović’ i kod predmeta ‘Mustafić’. Ne mogu razlikovati da su jedni ljudi ovako stradali, a drugi onako. Vjerovatno će prihvatiti odgovornost i za ove ljude koji su bili u Potočarima, u bazi UNPROFOR-a, za koje su prihvatili da su 30 posto odgovorni, valjda će prihvatiti i dalje”, kazala je Subašić.

Iz advokatskog ureda “Van Diepen Van der Kroef” su naveli kako je više od 6.000 članova porodica stradalih u srebreničkom genocidu tužilo Holandiju 2007. godine, a Okružni sud u Haagu je 2014. utvrdio da je ova država odgovorna za smrt više od 300 muškaraca koje je Dutchbat (Holandski bataljon) 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Na ovu presudu porodice žrtava i država Holandija su uložile žalbu, a Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

U septembru 2013. Vrhovni sud je po tužbi Hasana Nuhanovića donio presudu prema kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!