U ponedjeljak počinje kompletiranje 65 ekshumiranih posmrtnih ostataka

U Memorijalnom centru Potočari

U ponedjeljak počinje kompletiranje 65 ekshumiranih posmrtnih ostataka

Objavljeno na dan 01.11.2019 - 12:11 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


U Memorijalnom centru u Potočarima u ponedjeljak počinje reekshumacija 65 ekshumiranih posmrtnih ostataka i trajat će do 29. jula naredne godine, odnosno dok proces kompletiranja tijela ne bude završen. 

Prema podacima Instituta za traženje nestalih BiH, posmrtni ostaci žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, pronađeni su u brojnim primarnim, sekundarnim, a u nekim slučajevima čak i u tercijarnim masovnim grobnicama. 

- Izmještanje masovnih grobnica radi prikrivanja zločina i uništavanja tragova imalo je za posljedicu pronalazak nekompletnih tijela u masovnim grobnicama. Porodice su prilikom identifikacije upoznate o činjenici da postoji mogućnost naknadnog pronalaska i identifikcije posmrtnih ostataka njihovih članova u slučajevima gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci - pojasnila je za medije Lejla Čengić, portparol Instituta za traženje nestalih BiH.

Reekshumacije se u potočarskom Memorijalu vrše od 2011. godine i do sada je kompletirano 401 identificirano tijelo. U „Podrinje identifikacijskom projektu“ (PIP) u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci 1.000 žrtava genocida, gdje su naknadno dobiveni DNK nalazi i u narednim godinama će se raditi reekshumacija ovih posmrtnih ostataka.

Praksa Instituta za traženje nestalih BiH je da,   ukoliko se naknadno pronađu i identificiraju posmrtni ostaci, porodice se o tome obavještavaju i pozivaju na identifikaciju. Uz njihovu saglasnost se ranije ukopanim posmrtnim ostacima dodaju naknadno pronađeni dijelovi skeleta.

Na reekshumaciju u ponedjeljak, koja će u Memorijalnom centru Potočari trajati pet dana, pozvani su najbliži članovi porodica žrtava.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!