U SAD-u se održava Bosanskohercegovački film festival

SAD

U SAD-u se održava Bosanskohercegovački film festival

Objavljeno na dan 12.09.2017 - 10:45 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


U okviru obilježavanja Međunarodne godine Bosne i Hercegovine Univerzitet Zapadnog Kentuckyja u narednim će danima prikazati više bosanskohercegovačkih filmova sa tematikom iz ratnog perioda 1992-1995, prenose američki mediji.

Bosanskohercegovački film festival trajat će do 14. septembra, a publika je u protkelom periodu imala priliku pogledati film Danisa Tanovića “Ničija zemlja” te kratkometražni film “Deset minuta”.

U narednim danima bit će prikazani filmovi “Grbavica”, “Halimin put” i “Das Fraulein”.

“Bit će prikazani filmovi bosanskohercegovačkih režisera, ali i filmovi stranih režisera o Bosni i Hercegovini”, kazao je profesor Marko Dumančić, član Komiteta Međunarodne godine BiH.

On je dodao da postoji veliki broj kvalitetnih filmova te da se morala izvršiti selekcija.

“Odlučili smo se za filmove koji govore o ratu i genocidu iz različitih perspektiva. To je glavna tema festivala”, naglasio je Dumančić.

Studenti koji su prisustvovali projekcijama istakli su da su bili dirnuti pojedinim dešavanjima u filmovima.

“Nisam bila svjesna koliko je bilo previranja u BiH. Filmovi su ostavili utisak na mene i danas sam više informirana. Mislim da je dobro da znamo što više o drugim ljudima i njihovim životnim bitkama”, istakla je Lora Darnell, studentica Univerziteta Zapadnog Kentuckyja.

U okviru Međunarodne godine Bosne i Hercegovine bit će organizovane i brojne druge aktivnosti posvećene bosanskohercegovačkoj tradiciji i kulturi.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!