U Sloveniji 116 novozaraženih, najviše od početka ljeta

Nije bilo preminulih

U Sloveniji 116 novozaraženih, najviše od početka ljeta

Objavljeno na dan 30.07.2021 - 10:48 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U Sloveniji u zadnja 24 sata nije bilo preminulih od posljedica Covida-19, ali je potvrđeno 116 novih zaraza koronavirusom, najviše do sada ovog ljeta u jednom danu.

Sa 1.686 PCR testova povrđeno je 116 zaraza, odnosno 6,9 posto među testiranima, dok je prethodni dan bilo 99 novozaraženih uz udio pozitivnih nalaza 6,7 posto, objavila je vlada na Twitteru.

Riječ je o najvećem broju potvrđenih zaraza nakon 15. juna, kad ih je bilo 117. U odnosu na stanje od prije sedam dana broj novozaraženih je više nego udvostručen, a udio pozitivnih testova također je skoro dvostruko veći jer je prošlog petka iznosio 3,5 posto.

Trenutno je u Sloveniji po procjenama epidemiologa 970 aktivnih zaraza. Sedmodnevni prosjek dnevno otkrivenih zaraza povećan je na 78, a 14-dnevna incidencija na sto hiljada stanovnika na 46, prema podacima ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

U bolnicama je trenutno 30 Covid-pacijenata, od čega njih 9 trebaju intenzivno liječenje.

Trenutno je u Sloveniji 38,1 posto ukupne populacije zaštićeno punim dozama vakcine, uz sve jaču kampanju za ubrzavanje vakcinacije. Nacionalni institut za javno zdravlje (NSI) podsjetio je one koji još nisu vakcinisani da podaci o hospitaliziranima u Sloveniji govore da je među njima bilo više od 98 posto onih koji nisu dobili nijednu dozu vakcine.

Ministar zdravstva Janez Poklukar, koji svaki dan obilazi općine i domove zdravlja, te poziva ljude da se vakcinišu u što većem broju, izjavio je da će oni koji se vakcinišu biti manje podložni restrikcijama na jesen, kad se očekuje novi val zbog zaraznije delta varijante virusa. Upozorava i da je situacija u Europi "alarmantna" kad je riječ o rastu broja slučajeva i epidemiološkoj situaciji općenito.

Vlada stalno upozorava stanovništvo da je vakcina dovoljno i da se vrste mogu birati, pa nema razloga za čekanje niti za rezerve jer su vakcine sigurne i štite pred bolešću, posebno težim oblicima i hospitalizacijom.

Infektologinja Bojana Beović, bivša voditelljica vladina stručnog tima, izjavila je za medije da je u svijetu uvijek bilo "antivaksera", pa i u Sloveniji, ali da je čudi da postoji toliko ljudi koji vjeruju dezinformacijama i takvim kampanjama protiv vakcinacije.

Slovenska vlada objavila je da je u zemlji do sada potrošeno 1.583.012 doza vakcina četiri proizvođača, te da ih od dosadašnjih nabavki trenutno ostaje 711.798 još neiskorištenih.

Foto: EPA-EFE

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!