U Tuzlanskom kantonu se razboljelo 100 mališana, ljekari pokušavaju utvrditi vrstu virusa

Nepoznat uzročnik

U Tuzlanskom kantonu se razboljelo 100 mališana, ljekari pokušavaju utvrditi vrstu virusa

Objavljeno na dan 28.09.2021 - 14:20 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Čak 100 djece, uglavnom predškolskog uzrasta, u minulim danima vikenda javilo se u Univerzitetski klinički centar u Tuzli s istim simptomima koji ukazuju na moguću zarazu virusom, ali njegova tačna vrsta još uvijek nije utvrđena.

U proteklih mjesec dana tuzlanskim ljekarima javljala su se djeca predškolskog, ali i školskog uzrasta s istom kliničkom slikom koju su pratili dijareja, povraćanje i blaži oblik dehidracije.

Međutim, stanje se znatnije usložnilo u proteklim danima vikenda, kada se u Univerzitetski klinički centar u Tuzli javilo 100 djece, uglavnom predškolskog uzrasta.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz te zdravstvene ustanove, mališani su stigli iz skoro svih dijelova Tuzlanskog kantona, a najviše ih je s prostora Tuzle, zatim Srebrenika i Živinica.

"Sva djeca dobila su adekvatnu terapiju, a od njih 100, deset je ostavljeno na bolničkom liječenju. Mi smo uradili analizu na viruse koji se pojavljuju u ovom godišnjem dobu, poput rotavirusa, ali su rezultati bili negativni. Izvršeno je i testiranje na koronavirus, međutim i ti nalazi su bili negativni", kazao je za Klix.ba Bahrudin Hadižefendić, direktor za medicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Tuzlanski ljekari trenutno vrše testiranja na još nekoliko vrsta virusa koji se rjeđe pojavljuju, među kojima je i takozvani norovirus, a rezultati analiza se očekuju.

Hadžiefendić je naglasio i da bi higijensko-epidemiološke službe iz krajeva iz kojih dolaze pacijenti trebale izvršiti dodatne provjere na terenu, kako bi se eventualno pokušala napraviti poveznica s hranom, koja bi u neadekvatnom izdanju mogla izazvati istu kliničku sliku, koja je u ovom slučaju kod pacijenata aktivna tri dana, od trenutka javljanja ljekaru do oporavka.

Foto: A. K./Klix.ba

 

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!