U USK opet kod porodičnog ljekara po uputnicu

USK

U USK opet kod porodičnog ljekara po uputnicu

Objavljeno na dan 15.05.2020 - 12:20 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Poslije ublažavanja brojnih restriktivnih mjera zbog pandemije virusa korona, najavljen je i početak normalizacije rada zdravstvenih ustanova na području Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva u Vladi USK, rukovodstva svih ustanova dobila su uputstva za pokretanje rada zdravstvenih službi.

Ona je istakla kako ipak uputnice koje su ranije izdate pacijentima više neće važiti, već će se oni morati javljati svojim porodičnim ljekarima i s njima dogovarati.

"Sve će ići preko porodičnog ljekara, koji će shodno procjeni i strogo definisanoj proceduri upućivati na specijalističke preglede. Na ovaj način ćemo hroničnim bolesnicima omogućiti takve preglede, ali moram naglasiti da će svi pacijenti i dalje prolaziti kroz trijažni šator, odnosno pridržavati se svih ustanovljenih pravila ponašanja u zdravstvenim ustanovama", istakla je Ćemalovićeva.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić naglašava kako će pokretanje rada specijalističkih odjela biti postepeno i uz dozu opreza.

"Treba reći kako nećemo odmah moći raditi s prijašnjim kapacitetima i zato molim pacijente za strpljenje i razumijevanje", istakao je Havić.

Inače, zdravstvena situacija na području USK je trenutno pod kontrolom, do sada je testirano 3.039 osoba, a virusom korona trenutno je zaraženo 36 osoba, dok su izliječena 62 pacijenta. U proteklom periodu zabilježeno je i osam smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom kovid-19.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!