U Zagrebu danas počinje masovno besplatno testiranje na koronavirus

50.000 TESTOVA

U Zagrebu danas počinje masovno besplatno testiranje na koronavirus

Objavljeno na dan 23.11.2020 - 08:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U glavnom gradu Hrvatske danas će se na 12 lokacija provesti masovno testiranje na koronavirus putem brzih testova koji će biti besplatni.

Grad Zagreb je za ovaj poduhvat nabavio 50.000 testova ukupne vrijednosti 3,5 miliona kuna.

Ljudi koji su imali simptome koronavirusa u prethodnih nekoliko dana mogli su se prijaviti za testiranje putem web stranice brzitest.com.hr, nakon čega bi im se zakazao termin.

Na 12 punktova širom grada testiranje će se obaviti u tri faze. Na prvom dijelu građani će pokazati identifikacioni dokument kako bi medicinske sestre mogle provjeriti da li je upravo ta osoba zakazala termin u određeno vrijeme.

Nakon toga, u drugom dijelu punkta Zagrepčane će dočekati zdravstveni radnici koji će uzeti bris.


Pola sata nakon samog testiranja građanima će rezultati stići na e-mail, a pored osobe čiji je test, rezultate će dobiti i ljekar porodične medicine. Treba napomenuti kako će se sve faze testiranja moći obaviti iz automobila tako da građani neće izgubiti mnogo vremena niti stajati u redovima.

Testiranje će biti besplatno, a termine za ponedjeljak popunilo je 1.200 Zagrepčana koji će u 30 minuta saznati da li imaju koronavirus. Na punktovima će uz ljekare i medicinske sestre pomagati i studenti.

Kako su naveli iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, ukoliko bude potrebno, Grad Zagreb će nabaviti i dodatne testove kako bi zadovoljili potrebe građana.

Foto:EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!