Učinkovitost Modernine vakcine fascinirala naučnike

Sjajne vijesti

Učinkovitost Modernine vakcine fascinirala naučnike

Objavljeno na dan 03.12.2021 - 08:44 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba / Foto: Ilustracija/Shutterstock


Epidemiolozi američkog medicinskog konzorcija Kaiser Permanente, koji pod sobom ima 39 bolnica i 700 ambulanti, ustvrdili su da Modernino cjepivo protiv COVID-a 19, bolesti koju uzrokuje koronavirus SARS-CoV-2, učinkovito štiti od bolesti, zaraze i smrti od posljedica koronavirusa, piše Reuters.

Doktori Kaisera do tih su spoznaja došli nakon praćenja 706 hiljada odraslih osoba, od kojih je pola primila cjepivo.

Istraživanjem koje je objavljeno u časopisu The Lancet Regional Health - Americas, ali koje još nije recenzirano i potvrđeno dodatnim ispitivanjima, utvrđeno je da je Modernino cjepivo i pet mjeseci nakon primanja druge doze zarazu koronavirusom onemogućilo u 87 posto slučajeva.

Također, hospitalizaciju zbog oboljenja od COVID-a 19 preveniralo u 96 posto slučajeva te da je smrt od posljedica covida spriječila u 98 posto slučajeva.

Uprkos tome što su sudionici studije bolovali od raznih hroničnih bolesti te što su pripadali raznim spolnim, dobnim, rasnim i etničkim grupama, učinkovitost cjepiva kretala se između 83 i 92 posto.

Imunolog E. John Wherry sa Univerziteta Pennsylvania, koji nije sudjelovao u studiji, rekao je da je "nije jako vjerovatno" da omikron varijanta koronavirusa može u potpunosti zaobići zaštitu koju daju cjepiva protiv COVID-a 19 te da će dodatne doze vjerovatno "dati dodatnu zaštitu protiv omikrona".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!