Uhvaćeni: Blamaža vlasti USK pred domaćim i stranim medijima: Građani su izmanipulisani, kršenje obećanja snimljeno!

Režimski mediji šute

Uhvaćeni: Blamaža vlasti USK pred domaćim i stranim medijima: Građani su izmanipulisani, kršenje obećanja snimljeno!

Objavljeno na dan 12.06.2019 - 14:05 | Izvor: USKinfo.ba |


Jučer je zahvaljujući snimcima USKinfo.ba sa Vučjaka okrivena prva laž. Migranti nisu preseljeni na ovu lokaciju, niti je takva akcija uopće započela. U dva navrata, naši reporteri su bili na Vučjaku, ali se ništa nije dešavalo što su zabilježile i kamere, pa čak i dron. 

VEZANA VIJEST: VIDEO - USKINFO.BA UPRAVO SA VUČJAKA - NEMA MIGRANATA, MAŠINA, NI RADNIKA, A IZGLEDA NI POLICIJSKOG SATA!

VEZANA VIJEST: FOTO: IZVJEŠTAJ REPORTERA USKINFO.BA SA VUČJAKA U 17 SATI - I DALJE SE NIŠTA NE RADI, KONTAKTIRALI SMO I IZVOĐAČA RADOVA

Druga laž

Kontrola kretanja. Prvo, migranata je pun grad, što možete vidjeti i fotografiji koja je snimljena jučer u poslijepodnevnim satima. 

Treće, BIRA nije blokirana. Dokaz tome je snimak na kojem se vidi da se migranti puštaju u grupama. Ne radi se o osobama koje prelaze preko ceste u prodavnicu, jer i te snimke imamo, a vidi se jasna razlika.

Jedni su sa ruksacima i spremni na duži put, dok su drugi bez prtljaga i u papučama i majicama kratkih rukava. Postavljamo samo fotografije (zbog zaštite policijskih službenika koji samo izvršavaju naredbe i uputstva), snimak ćemo ostaviti kao dokaz, ukoliko odlučite demantovati ove navode.

Dakle, policija ''blokira'' BIRU, migranti prolaze, ali je policija fizički na terenu, čime troši svoje resurse i ljudstvo. Stvaraju se tenzije i napetosti jer su migranti blokirani, odnosno izlaze u grupama po pet ljudi na svakih dvadesetak minuta. Dalje, migranata je pun grad. Postavlja se pitanje. Znaju li vlasti uopće šta rade u ovom trenutku? 

Četvrto

Kućni red još nije donesen ili makar nije predstavljen javnosti. Da se radi o doktorskoj disertaciji shvatili bi, ali gospodo, dva dana za papir na kojem trebaju pisati pravila ponašanja? Čudili smo se IOM-u, a dočekalo nas isto.

Obećanja za uvođenje kućnog reda i rokovi

VIDEO 1

VIDEO 2

Peto

Informisanje i dostupnost informacija

Od prije dva dana kada je održana sjednica Vlade, nema konferencija za medije a desilo se mnogo toga. Prije svega, vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj je odbijen prijedlog za angažman vojske, tj. Oružanih snaga BiH. Očekivano, ali šta sad?

VEZANA VIJEST: VIDEO - MILORAD DODIK: NISAM PRISTAO NA ANGAŽOVANJE VOJSKE, NITI UVOĐENJE FRONTEXA ZBOG MIGRANATA

Dalje, Granična policija i vlasti Republike Hrvatske su stavili ogradu na Maljevac čime su jasno poručili šta misle o "puštanju" migranata u EU. I dalje nema reakcija iz USK.

VEZANA VIJEST: VELIKA KLADUŠA: HRVATSKA POSTAVLJA VISOKU OGRADU SA ŠILJCIMA NA GRANICI SA BIH

Još dalje, pismo Wigemarka Vijeću ministara u kojem jasno kaže da neće podržati lokaciju Vučjaka, što u prevodu znači od para nema ništa?

VEZANA VIJEST: FOTO: USKINFO.BA NA VUČJAKU: EVROPA DEFINITIVNO NEĆE DATI NOVAC, FAZLIĆ: MIGRANTI IDU OVDJE DA BIHAĆ NE BI BIO PREGAŽEN!

I još dalje, navodno je izdat nalog kantonalnim inspekcijama da provjeravaju objekte u potrazi za osobama koje iznajmljuju smještaj ilegalnim migrantima. Ako ste otkrili objekte koji nisu registrovani za djelatnost iznajmljivanja smještaja ili ste otkrili ilegalne migrante u registrovanim objektima, zašto o tome niste informisali javnost. Ne trebate reći ime i prezime, ali rezultati bi trebali biti poznati javnosti. Makar u vidu broja zapečaćenih objekata, izdatih prekršajnih naloga, rješenja o zatvaranju i slično.

Varate se ako mislite da ćemo vas mi moliti za izjave i zvati svaki dan po deset puta. Davno ste trebali oformiti tim za medije koji bi sazivao press konferenciju svaki dan ako treba kako bi javnost bila informisana. 

Iziđite pred građane i recite istinu. Da nismo u stanju ovo riješiti. Da je većina rukovodioca nedorasla ovakvim izazovima. Pa poštenije je i da tražite pomoć i mišljenje od građana, na kraju i novac da skupljamo je poštenije od ovog što radite. Blamirate sebe, blamirate nas medije koji prenosimo budaleštine za koje svi znamo da se neće desiti. A za sve to plaćaju cijenu građani do kojih ne dolaze informacije. 

Znamo, krivi su nadležni organi iz Sarajeva. Federalni i državni nivo. Ali ova obećanja ste vi dali. Mi smo davno govorili da smo prepušteni sami sebi i da "glavonjama" više ne vjerujete niti ih zovete u pomoć. 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!