Ujedinjene nacije uputile protestnu notu BiH: Neprihvatljive izjave ambasadora Ivice Dronjića

PONIŽAVAJUĆI KOMENTAR

Ujedinjene nacije uputile protestnu notu BiH: Neprihvatljive izjave ambasadora Ivice Dronjića

Objavljeno na dan 01.10.2019 - 07:13 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je stigla protestna nota Ujedinjenih nacija zbog spornih izjava ambasadora Ivice Dronjića datih u televizijskom intervjuu.

Ured rezidentnog koordinatora UN-a u BiH pismenim putem želio je skrenuti pažnju ministra na izjavu koju je Dronjić dao 23. septembra u emisiji televizije N1, tražeći dodatno pojašnjenje.

Dronjić je u toj emisiji, govoreći o rezidentnoj predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliani Nederi, koja dolazi iz Moldavije, dao spornu izjavu.

"Naš rejting u UN-u je takav da je naš regionalni koordinator UNDP-a iz Moldavije, znači Moldavija nam je postala zapad", rekao je Dronjić u emisiji.

Iz UNDP-a poručuju da, kao organizacija koja pridaje najveću važnost vezama sa svakom od 193 zemlje članice, koja je osnovana na pretpostavkama punog poštivanja jednakosti i ljudskih prava, ovakve izjave smatra neprihvatljivim.

U dopisu poslanom Ministarstvu naveli su da je BiH izuzetno važan partner i saradnik u poslu koji Ujedinjene nacije obavljaju. Podsjetili su i na 250 miliona dolara vrijedne investicije razvojnog programa UN-a kojima su unaprijeđeni životi građana BiH u protekle četiri godine.

"Iskreno se nadamo da je izjava ambasadora Dronjića izolovan slučaj i da ne predstavlja zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova i Vijeća ministara BiH", navedeno je u dopisu.

Inače, Dronjić je bivši ambasador BiH pri stalnoj misiji naše zemlje u UN-u, a smijenjen je nakon odluke člana Predsjedništva Željka Komšića, čime je imao jednu od vjerovatno najkraćih diplomatskih karijera u UN-u, od septembra 2018. do februara 2019. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!