Ukoliko Vlada USK ne plati boravak na Sokocu, kanibal bi mogao na slobodu?

Nakon što je Sabahudin Velić proglašen neuračunljivim

Ukoliko Vlada USK ne plati boravak na Sokocu, kanibal bi mogao na slobodu?

Objavljeno na dan 02.03.2019 - 12:09 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Krajiški kanibal Sabahudin Velić, koji je sjekirom ubio majku Nasihu (60), a potom dijelove tijela jeo, od početka februara nalazi se na čuvanju i psihijatrijskom liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, gdje će, prema odluci Kantonalnog suda u Bihaću, provesti šest mjeseci.

Poznata dijagnoza

Ovih dana pokrenut je sudski postupak kako bi Velić trajno ostao na Sokocu, a što će zavisiti i od iznalaženja sredstava koja će se morati uplatiti Zavodu na Sokocu. U suprotnom, kako saznajemo, ovaj opasni ubica mogao bi se, eventualno, naći na slobodi.

Postupak za trajno čuvanje i liječenje Velića pokrenut je pred Općinskim sudom u Bosanskoj Krupi na inicijativu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona jer je tim vještaka konstatirao da Velić boluje od psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

- Prije deset dana predmet nam je stigao iz Kantonalnog suda u Bihaću. Sudija je već pokrenuo postupak i u narednom periodu bit će ispitan vještak koji je utvrdio da je Sabahudin Velić krivično djelo počinio u stanju neuračunljivosti - kazao nam Sead Komić, predsjednik Općinskog suda i Bosanskoj Krupi.

Komić: Sudija radi na predmetu

Postupak se vodi ubrzano jer, kako nam je objasnio Komić, moraju se iznaći novčana sredstva kojima bi se, nakon isteka šest mjeseci, trebao uplatiti nastavak liječenja i čuvanja Velića na Sokocu.

Uplata novca

- Ukoliko sudija donese odluku da liječenje treba biti produženo, ja ću odmah obavijestiti Vladu Unsko-sanskog kantona o odluci i tražiti da se iz budžeta izdvoje sredstva kako bi se uplatio nastavak liječenja - rekao je Komić.

Ukoliko Kanton eventualno ne izdvoji sredstva, Velić bi se, kako nam je pojašnjeno, mogao naći na slobodi.

- Mi ćemo na vrijeme obavijestiti Kanton o odluci Suda. Ukoliko se eventualno ne izdvoje sredstva, onda bi na njima bila odgovornost ukoliko se Velić nađe na slobodi - pojasnio je Komić.

Policijski uviđaj u selu kod Bosanske Krupe

Klanjao poslije zločina

Stravičan slučaj u Mahmić Selu kod Bosanske Krupe otkriven je kad se Velić 14. septembra prošle godine sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće sjekirom ubio majku Nasihu. Nakon ubistva otišao je klanjati, da bi poslije tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga.

Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na nepoznato mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo. Monstrum je razbacao dio tijela po okolnim livadama i šumi, dok je dio zakopao u blizini kuće.

Slušao upute

Velić je ubio i psa jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan. U četiri iskaza tvrdio je da je morao izvršiti zločin, jer je bio začaran i samo je slušao upute više sile. Nakon svega, unajmio je automobil i zaputio se u Sarajevo, vjerujući da će tamo dobiti pomoć onih koji se bolje razumiju u vjeru.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!