Umjesto odgovornih, kažnjavaju se radnici

BiH

Umjesto odgovornih, kažnjavaju se radnici

Objavljeno na dan 18.04.2019 - 08:23 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti ponovno su jučer ujutro održali protest ispred zgrade pravosudnih institucija u Tuzli. Tamo odlaze već 11 godina i upozoravaju na propuste pravosudnih institucija u procesuiranju privrednog kriminala, ali uzaludno, jer situacija se ne popravlja.

Kako nam je kazao predsjednik Sindikata Sakib Kopić, sve što je pravosuđe dokazalo u posljednjih 11 godina jeste da nismo svi jednaki pred zakonom.

- Mi smo tu posljednjih jedanaest godina i danas svjedočimo, kao i tada, da pravosuđe ne radi svoj posao. Vrlo jednostavno je to pokazati - ukoliko ne platite komunalije, doći će da vam plijene stvari, jer je, recimo, Elektroprivreda BiH važnija od vas. Ali, ako vi imate izvršne presude da naplatite neko dugovanje, to onda traje godinama, odnosno traje dotad kad nećete moći naplatiti ono što je vaše, ispričao nam Kopić.

On je zajedno sa kolegama, boreći se za prava radnika i radnica u Tuzlanskom kantonu, u mnogo navrata bio i prekršajno kažnjavan. Da je pravosuđe tako hitro radilo svoj posao kod procesuiranja odgovornih za milionski privredni kriminal, mnogi radnici bi i sad imali posao.

Jedan od takvih radnika je i Hasan Užičanin, bivši radnik Fabrike obuće “Aida”, koji je jučer ujutro došao na proteste. On i njegove bivše kolege ponovo najavljuju proteste i blokade ulica.

- Naša fabrika je prodata u stečaju, novac stoji na računu, ali mi ne možemo da dobijemo ono što nam pripada, onih posljednjih osam plata. Istovremeno, stečaj traje, iako je sve završeno, i novac se troši za stečajnog upravnika i one koji su angažovani da pomažu u stečaju, naglasio je Užičanin.

Ukoliko do 10. maja njemu i ostalim radnicima ne bude isplaćeno najmanje osam posljednjih plata, najavljuju blokadu suda.

MIREN ALJIĆ
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!