UN: Izrael planira prisilno raseliti 36.000 beduina

...

UN: Izrael planira prisilno raseliti 36.000 beduina

Objavljeno na dan 12.07.2019 - 11:49 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Šestero specijalnih izvještača Ujedinjenih naroda uputilo je zajedničko pismo Izraelu u maju koje je nedavno objavljeno u javnosti, izražavajući ozbiljnu zabrinutost planovima izraelske vlade da prisilno raseli 36.000 beduinskih državljana Izraela koji žive u pustinji Negev, navodi se u saopćenju za javnost Adalaha - Pravnog centra za prava  arapske manjine  u Izraelu.

Pismo su potpisali eksperti UN-a za ljudska prava - konkretno specijalni izvještači o kulturnim pravima, adekvatnom stambenom zbrinjavanju, zaštitnici ljudskih prava, interno raseljenih osoba, za manjinska i pitanja rasizma i rasne diskriminacije.

Uništenje beduinskih domova

Specijalni izvještači komentirali su objavu planova izraelskih vlasti za razvoj i naseljavanja beduina da "evakuiraju" 36.000 beduinskih građana u cilju širenja autoputa, vojnog poligona, visokonaponskog elektroenergetskog postrojenja i rudnika fosfata.

U pismu se navodi da bi izraelsko uništenje beduinskih domova moglo "pogoršati ukupnu situaciju s beduinskom manjinom i njenim kontinuiranom i rastućim progonom" i upozorava se na "nepopravljive štete koje ta rušenja naselja i deložiranja imaju po tradicionalni način života beduinske manjine, njihove specifične forme života i kulturne prakse, i njihove odnos prema vlastitoj zemlji", javila je palestinska novinska agencija Wafa.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!