UN u BiH apeluje vlastima da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante

KRIZA NA VUČJAKU

UN u BiH apeluje vlastima da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante

Objavljeno na dan 17.10.2019 - 10:51 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, nekoliko stotina migranata koji su boravili na javnim površinama u Bihaću su prisilno premješteni u Vučjak. Stoga Ujedinjene nacije u BiH apeliraju vlastima da hitno pronađu alternativni smještaj.

UN ponovo izražava veliku zabrinutost povodom trenutnog prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka. 

Veliki sigurnosni i zdravstveni rizici na Vučjaku i dalje postoje, te lokacija nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim standardima pa stoga nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a (14. juna 2019.) koja je data nakon odluke Gradskog vijeća grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.
Po okončanju službene posjete (1. oktobra 2019.), Felipe González Morales, specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata, ističe u svom izvještaju da je ovaj lokalitet "apsolutno neprimjeren i nehuman za smještaj ljudskih bića“.

Apelovao je na vlasti u Bosni i Hercegovini da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata na taj lokalitet, te iznalaženju alternativne lokacije za smještaj. 

Tim UN-a u BiH podržava izvještaj specijalnog izvjestitelja UN-a i poziva vlasti da odmah zatvore kamp i obezbijede humanije i bezbjednije alternative.

Vlasti su upoznate sa činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Vučjak nije opskrbljen električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova. 
Izjava gradonačelnika Bihaća da će Grad Bihać i lokalni Crveni Križ obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena. 

Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka.
Imajući u vidu sve prethodno spomenuto, kao i skori dolazak zime, UN poziva vlasti Bosne i Hercegovine da pojačaju napore i pronađu, što je prije moguće, siguran i bezbjedan alternativni smještaj koji će biti u skladu sa državnim i međunarodnim zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantovano poštivanje prava migranata,izbjeglica i tražitelja azila. 

Ovo je također nužno kako bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražitelja azila i izbjeglica.

UN u BiH i partneri, kao što je saopšteno vlastima, spremni su da odmah aktiviraju raspoloživa sredstva kako bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu sa humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mjesta za smještaj. 

Osigurati adekvatan smještaj migrantima u što kraćem vremenskom roku je od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!