Unsko-sanski kanton: Privredni subjekti odgovorni, pohvale iz Kantonalne inspekcije - Evo rezultata kontrole za vikend

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove

Unsko-sanski kanton: Privredni subjekti odgovorni, pohvale iz Kantonalne inspekcije - Evo rezultata kontrole za vikend

Objavljeno na dan 29.03.2021 - 09:26 | Izvor: USKinfo.ba |


Zbog pogoršane epidemiološke situacije u BiH i Unsko-sanskom kantonu, Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove krajem prošle sedmice donijela je poseban plan pojačanog inspekcijskog nadzora nad provođenjem i poštivanjem važećih naredbi kriznih štabova ministarstava zdravstva, a istom su  odlukom su utvrđeni i inspekcijski timovi koji će do daljnjeg raditi u dvije smjene i u dane vikenda.

Mješoviti inspekcijski timovi  tako su  proteklog vikenda  na području svih osam općina/gradova Unsko-sanskog kantona izvršili ukupno 55 inspekcijskih  nadzora. Subjekti kontrole bili su ugostiteljski objekti, restorani, caffei, noćni klubovi, kladionice, trgovački centri, odnosno pravna i fizička lica koja su, uz poštivanje propisa iz djelatnosti kojim se bave, u obavezi  pridržavati se svih općih i posebnih mjera donesenih s ciljem spriječavanja širenja zaraze korona virusa.  

KORONA VIRUS

Sanitarna inspekcija u čijoj je nadležnosti  ova oblast izvršila je 46 inspekcijskih nadzora. Od ukupnog broja kontrolisanih subjekata  42 su poslovala uredno, dok su kod 4 subjekta evidentirana kršenja koja su se uglavnom odnosila na nepoštivanje sanitarnih propisa, nenošenje ili nepravilno nošenje zaštitne maske, nepoštivanje propisane fizičke distance, te prisustvo većeg broja okupljenih od 20 koliko je trenutno važećom naredbom dozvoljeno na jednom mjestu. Sanitarni inspektori izdali su 4 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 4 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 7.000 KM.  

RAD I RADNI ODNOSI

Istovremeno, inspektori za rad i radne odnose proteklog vikenda kontrolisali su rad 9 subjekata od kojih je 5 poslovalo uredno, dok su kod 4 subjekta evidentirana kršenja propisa iz radnih odnosa. Izdana su 3  rješenja, jedan prekršajni nalog u iznosu od 200 KM, a tokom ovih kontrola jedno lice je zatečeno da radi bez ugovora o radu (rad na crno).  

Rezultati aktivnosti provedenih proteklog vikenda pokazuju evidentan  napredak i povećanje stepena odgovornosti od strane subjekata nadzora kada je u pitanju poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, stoga ih  ovaj put pozivamo  da  i u narednom periodu nastave sa ovom pozitnom praksom kako bi svi zajedno doprinjeli poboljšanju epidemioloških prilika u našem kantonu.

Ove informacije potvrđene su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK-a.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!