UO BHN: Ambasador Rusije u BiH se mora javno izviniti novinarima Žurnala

BiH

UO BHN: Ambasador Rusije u BiH se mora javno izviniti novinarima Žurnala

Objavljeno na dan 12.06.2019 - 14:07 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Upravni odbor BH novinara (BHN) zahtijeva od Petra Ivancova, ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini, javno izvinjenje zbog verbalnih uvreda i neprimjerenih komentara o portalu Žurnal i njegovom novinaru Avdi Avdiću.

"Gostujući u programu N1 televizije u Sarajevu, ambasador Ivancov je rekao kako za njega “portal Žurnal nije kredibilan”, te da se novinar Avdo Avdić “upleo u unutrašnje političke postupke i procese”, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.  

Upravni odbor BHN smatra kako izjave Ivancova predstavljaju grubi atak na slobodu medija i prava novinara da kritički analiziraju aktuelna zbivanjima u BiH uključujući i političko – obavještajne i pravosudne afera, o kojima je Žurnal pisao poslednjih nekoliko mjeseci.

"Dajući vlastita, ničim argumentirana mišljenja o radu novinara Žurnala, Ivancov je cijelu redakciju doveo u direktnu opasnost! Ovaj diplomatski pritisak na novinare Žurnala ima dodatnu težinu,  budući da dolazi od ambasadora Ruske Federacije – države sa značajanim uticajem u BiH i zemljama regiona, i da je pokrenut sa ciljem rušenja profesionalnog ugleda i vjerodostojnosti informacija koje objavljuje ovaj medij", navode iz BHN-a.   

Upravni odbor BHN poziva Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno pošalju protestnu notu Ambasadi Rusije u BiH i nadležnim institucijama Ruske Federacije zbog nedopustivog uplitanja njihovog diplomate u rad jednog bosanskohercegovačkog medija. Također, UO BHN će poslati protestno pismo Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije zbog izjava ambasadora  Ivancova.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!