Upozorenje građanima BiH: Ako idete na putovanje pazite na ove zemlje

MVP BiH

Upozorenje građanima BiH: Ako idete na putovanje pazite na ove zemlje

Objavljeno na dan 15.11.2016 - 13:27 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


U jeku mnogobrojnih ratnih dešavanja i sukoba koji se dešavaju diljem svijeta Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je nekolicinu upozorenja svojim građanima, a u vezi sa putovanjima u krizna područja svijeta.

Na zvaničnoj stranici MVP BiH stoji ovo veoma važno upozorenje, a na prvom mjestu država koje se ne preporučuju za putovanje je Arapska Republika Jemen, a zbog pojačanog şektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji. Posebno se naglašava da BiH u jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te ovu zemlju pokriva iz Rijada u Saudijskoj Arabiji, zbog čega bi bilo mnogo teže pružiti pomoć i podršku bh. građanima u vanrednim situacijama.

Također, iako je situacija mirnija u Libiji prethodnih mjeseci, upozorenje važi i za ovu državu zbog postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Pozvali su sve građane koji su trenutno u Libiji da u saradnji sa kompanijama i preduzećima u kojima su zaposleni, kao i uz konsultacije sa Ambasadom BiH, razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak i Ukrajina su, također, neke od destinacija koje se ne preporučuju bh. državljanima za putovanja, zbog loše sigurnosne situacije, te se preporučuje da državljani BiH koji su trenutno u Iraku da napuste ovu zemlju i da izbjegavaju javna okupljanja. Bh. državljani u Iraku kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti od Ambasade BiH u Jordanu, koja nerezidentno pokriva Irak na broj telefona +962 6 58 56 921.

Ukrajina se također svrstava u kategoriju poprilično nesigurnih država, te se bh. državljanima preporučuje da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu, a svu pomoć, ukoliko im zatreba, mogu potražiti u ambasadama Hrvatske i Srbije.

Posljednja u nizu država u koje nisu preporučena putovanja za bh. državljane je svakako Sirija u kojoj vladaju, kako navodi nadležno ministarstvo, složene sigurnosne prilike, te se do daljnjeg ne preporučuju nikakva putovanja.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!