Upozorenje građanima BiH: Ako idete na putovanje pazite na ove zemlje

MVP BiH

Upozorenje građanima BiH: Ako idete na putovanje pazite na ove zemlje

Objavljeno na dan 15.11.2016 - 13:27 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


U jeku mnogobrojnih ratnih dešavanja i sukoba koji se dešavaju diljem svijeta Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je nekolicinu upozorenja svojim građanima, a u vezi sa putovanjima u krizna područja svijeta.

Na zvaničnoj stranici MVP BiH stoji ovo veoma važno upozorenje, a na prvom mjestu država koje se ne preporučuju za putovanje je Arapska Republika Jemen, a zbog pojačanog şektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji. Posebno se naglašava da BiH u jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te ovu zemlju pokriva iz Rijada u Saudijskoj Arabiji, zbog čega bi bilo mnogo teže pružiti pomoć i podršku bh. građanima u vanrednim situacijama.

Također, iako je situacija mirnija u Libiji prethodnih mjeseci, upozorenje važi i za ovu državu zbog postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Pozvali su sve građane koji su trenutno u Libiji da u saradnji sa kompanijama i preduzećima u kojima su zaposleni, kao i uz konsultacije sa Ambasadom BiH, razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak i Ukrajina su, također, neke od destinacija koje se ne preporučuju bh. državljanima za putovanja, zbog loše sigurnosne situacije, te se preporučuje da državljani BiH koji su trenutno u Iraku da napuste ovu zemlju i da izbjegavaju javna okupljanja. Bh. državljani u Iraku kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti od Ambasade BiH u Jordanu, koja nerezidentno pokriva Irak na broj telefona +962 6 58 56 921.

Ukrajina se također svrstava u kategoriju poprilično nesigurnih država, te se bh. državljanima preporučuje da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu, a svu pomoć, ukoliko im zatreba, mogu potražiti u ambasadama Hrvatske i Srbije.

Posljednja u nizu država u koje nisu preporučena putovanja za bh. državljane je svakako Sirija u kojoj vladaju, kako navodi nadležno ministarstvo, složene sigurnosne prilike, te se do daljnjeg ne preporučuju nikakva putovanja.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!