Upozorenje pedijatra: Zemlji u susjedstvu prijeti nova epidemija

Regija

Upozorenje pedijatra: Zemlji u susjedstvu prijeti nova epidemija

Objavljeno na dan 04.03.2021 - 10:49 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba / Foto:Pixabay / Ilustracija


Čak 90 posto djece, koja su rođena 2019. godine u Crnoj Gori, nije vakcinisano protiv malih boginja.

Pedijatar Nebojša Kavarić iz Podgorice bio je gost Nove S, te je poručio da su podaci vrlo zabrinjavajući.

Smatra i da ovog zemlji prijeti epidemija morbila usred pandemije COVID-a, a da bi posljedice mogle biti – tragične.

"Ova tema je zbog posledica epidemije COVID-a malo gurnuta u stranu. Jedna je od kolateralnih šteta epidemije COVID-a, pa je malo manje u fokusu roditelja i javnosti.

Hteli mi to da priznamo ili ne, mediji igraju kad je u pitanju javno zdravlje, vrlo zapaženu ulogu i građani nesvesno ili svesno rado prihvataju stavove koji se šire sa društvenih mreža, preko medija, a posebno onih koji su gledani.


Medijski prostor je bio prepunjen i još uvek je prepunjen informacijama o oboljenju COVID-a i u regionu i u svetu, tako da je malo skrenuta pažnja gledalaca", rekao je Kavarić.

Smatra da su upravo roditelji odgovorni za čuvanje života i zdravlja svoje djece, tako da je prisutan fenomen da su za djecu koja su rođena 2019. puno lakše odustali od vakcinacije, odnosno, odložili je za neka bolja vremena.

Posljedica toga je, kako kaže, da djeca od jedne od tri godine u Crnoj Gori imaju smanjenu obuhvat vakcinacije.

“Procenat koji garantuje kolektivni imunitet je 95 odsto. Ovde, pa ni u jednoj zemlji regiona, taj procenat nije na tom nivou, naročito tokom 2020. godine kada je došlo do pada imunizacije. A deca između jedne i tri godine su naosetljivija na pojavu morbila, jednog vrlo opasnog i smrtonosnog oboljenja, tako da je veliki strah i pitanje pojave epidemije usred COVID pandemije.

Nažalost, granice su još uvek propusne u regionu i to se može proširiti. Mi smo imali takvu situaciju u Rumuniji nedavno, koja je članica EU, a u kojoj smo na 1000 obolele dece, nevakcinisane, imali skoro šest smrtnih slučajeva. A prosek je jedno, eventuano dvoje u zemljama gde se deca vakcinišu.

Ako saberemo svu nevakcinisanu decu od 2014. kada smo poslednji put imali zadovoljavajući broj vakcinisanih, te bi brojke u slučaju epidemije, kada je reč o smrtnim slučajevima, zaista bile ogromne za svaku zemlju u regionu, a posebno za Crnu Goru s relativno malim brojem stanovništva”, rekao je Kavarić i još jednom pozvao sve roditelje da vakcinišu djecu na vrijeme, kako se poslije ne bi kajali.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!