Uragan Irma zahvatio zapadnu obalu Floride, na udaru grad Tampa

Kreće se sjeverno

Uragan Irma zahvatio zapadnu obalu Floride, na udaru grad Tampa

Objavljeno na dan 11.09.2017 - 08:49 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Uragan Irma je zahvatio zapadnu obalu Floride, a na udaru je trenutno grad Tampa, javlja BBC.

Uragan se spustio na otok Marco Island u blizini zapadne obale Floride, vjetar je puhao brzinom od 192 km/h, no, od tada je s treće oslabio na drugu kategoriju. Oko 3,4 miliona domaćinstava je ostalo bez struje, a dijelovi Miamija su pod vodom. Dosad su prijavljena tri smrtna slučaja, a uragan Irma se kreće prema sjeveru.

Prema posljednjem izvještaju objavljenom rano jutros, uraganski uvjeti još uvijek vladaju i u dijelu centralne Floride. Maksimalna brzina vjetra koji puše iznosi 160 km/h, podaci su Nacionalnog centra za uragane (NHC). Oluja je nešto ranije prešla preko grada Fort Myers nakon što je uništila dijelove Kariba i usmrtila najmanje 28 osoba.

Oko 6,3 miliona ljudi na Floridi je dobilo naredbu za evakuaciju. Američki predsjednik Donald Trump je odobrio proglašenje katastrofe, kao i hitnu federalnu pomoć za Floridu. Uragan je nazvao "velikim čudovištem" te je pohvalio federalne agencije koje rade dobar posao tokom oluje.

Trenutno je na udaru uragana Irma grad Tampa u kojem živi tri miliona ljudi. Ovo područje nije zabilježilo veći uragan još od 1921. godine.

Irma gubi snagu te će tokom dana postati tropska oluja iznad sjeverne Floride i južne Georgije.

 


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!