Urinarna inkontinencija tokom trudnoće je problem o kojem žene rijetko govore

PROBLEMI BLAŽENOG PERIODA

Urinarna inkontinencija tokom trudnoće je problem o kojem žene rijetko govore

Objavljeno na dan 07.10.2019 - 11:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Trudnoća obično predstavlja izuzetno sretan period u životu mnogih žena, ali imajte na umu da se u vašem tijelu događa mnogo promjena, uključujući i promjene s vašom karlicom i mokraćnim mjehurom.

Kada ste trudni, dobit ćete savjete mnogih žena koje su već prošle kroz blaženi period, ali curenje mokraće tokom i nakon trudnoće nije nešto o čemu žene često govore.

Puštanje urina prilikom kašljanja, kihanja i smijanja tokom trudnoće uobičajeno je stanje koje se naziva stresna inkontinencija. Razlog zašto se to događa je pritisak koje vaše nerođeno dijete pravi na mišiće dna karlice, uretre i mokraćnog mjehura. Ova vrsta stresne inkontinencije može se nastaviti i nakon što se rodi vaše dijete i trebali biste posjetiti ljekara ako se curenje pojavi nakon šest ili više sedmica od poroda.

Trudnoća, način porođaja i broj djece tokom života žene mogu povećati rizik od inkontinencije.

U nekim slučajevima vaginalni porod i carski rez mogu imati utjecaja na mišiće dna karlice, što može izazvati inkontinenciju i nakon trudnoće pa stoga te žene imaju puno veći rizik od stresne inkontinencije od onih koje nikada nisu rađale.
Gubitak kontrole nad mjehurom poslije trudnoće može biti uzrokovan prolapsom karličnih organa koji se ponekad može dogoditi nakon porođaja. Vaša maternica se zadržava u vašem tijelu pomoću mnoštva mišića, tkiva i ligamenata koji čine dno karlice. Ovi mišići i ligamenti su oslabljeni zbog samog čina porođaja i tokom trudnoće. U nekim slučajevima, posebno tokom teških porođaja, grlić maternice se može spustiti prema dnu vagine i izvršiti pritisak na karlično dno, što dovodi do stresne inkontinencije.

U nekim slučajevima se mokraćni mjehur također može "ulegnuti" i prouzrokovati istezanje otvora materice. To je poznato kao cistocela.

Kada osjetite urinarnu inkontinenciju koja se ne povlači u roku od šest sedmica nakon trudnoće, trebali biste se posavjetovati s ljekarom kako biste mogli razumjeti uzrok inkontinencije te kako biste sami sebi pomogli u određivanju plana liječenja, bilo hirurškog ili nehirurškog, piše Health24.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!