USAID osigurao 540.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa

POTPIS UGOVORA 20. MARTA

USAID osigurao 540.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa

Objavljeno na dan 19.03.2019 - 09:46 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini osigurao je oko 540.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o saradnji bit će potpisani sa načelnicima devet općina 20. marta u Sarajevu.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene iz Živinica, Žepča, Lopara, Prozor-Rame, Berkovića, Lukavca, Istočne Ilidže, Foče i Novog Grada.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano 96 biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanju ugovora prisustvovat će načelnici općina, zamjenica ambasadora Sjedinjenjih Američkih Država u BiH Ellen Germain, direktor Misije Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) za Bosnu i Hercegovinu Peter Duffy, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić, te žene koje su pokrenule biznise i uspješno ih realizuju.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih Kult.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!