USK: Bespovratna sredstva pčelarskim udruženjima

USK

USK: Bespovratna sredstva pčelarskim udruženjima

Objavljeno na dan 17.12.2017 - 12:46 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, organizovala je potpisivanje ugovora o dodjeli 1,6 miliona KM bespovratnih sredstava za 18 pčelarskih udruženja u BiH u okviru projekta razvoja tržišne poljoprivrede (Farma dva), koga finansiraju USAID i Ambasada Švedske u BiH.

Prema rječima direktora Sektora privrede VTK/STK BiH Ognjenke Lalović, cilj ovog značajnog projekta je povećanje svijesti o potrebi diverzifikacije proizvoda u pojedinim sektorima, pa tako i u sektoru pčelarstva, te je takođe istakla da bi pčelari u BiH trebalo da imaju veću izvoznu paletu pčelinjih proizvoda.

Šef Ekonomskog odjeljenja USAID-a u BiH Andrew Bigel istakao je da je ovaj projekat plod dugogodišnje saradnje USAID-a i Vanjskotrgovinske komore BiH, čiji su ciljevi poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u BiH, proširenje poslovanja, povećanje produktivnosti i veći asortiman proizvoda.

Pozivu za prijavu za bespovratna novčana sredstva za poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva, koji je proljetos raspisao USAID, prijavilo se 56 organizacija iz svih dijelova BiH, od kojih je njih 18 njih i dobilo bespovratna novčana sredstva.

Među dotnicima grantova su i udruženja Krajiška pčela iz Velike Kladuše i Kesten iz Cazina.

Projekt Farma dva uložio je 750.000 KM, a aplikanti 850.000 KM. Dodijeljeni grantovi omogućiće korisnicima nabavku punilica za med, mašina za pravljenje košnica, nabavku raznih pčelarskih sredstava, kao i nabavku 2.534 košnice.

Podržani su i projekti u vezi sa organskim pčelarenjem, uvođenjem mladih u proizvodnju, registraciju geografske oznake porijekla meda na međunarodnom tržištu i drugi.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!