USK ima najveći dug prema Studentskom centru Sarajevo, čak 300.000 KM

Bilo je većih prioriteta od studenata

USK ima najveći dug prema Studentskom centru Sarajevo, čak 300.000 KM

Objavljeno na dan 26.12.2017 - 21:49 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Unsko-sanski kanton ima najveći dug prema Studentskom centru Sarajevo, čak 300.000 KM, a slijede ga Tuzlanski i Zeničko-dobojski sa 200.000 i 150.000 maraka.

 JU Studentski centar Sarajevo pruža smještaj za 2.000 studenata Univerziteta u Sarajevu, u dva studentska doma - Nedžarići i Bjelave. Svake godine potražnja za sobama dostigne brojku od oko 1.600 studenata, tako da niko ne ostane bez traženog smještaja. Usluge korištenja studentskih domova koštaju oko 300 KM mjesečno, od čega polovinu plaća student, a ostatak subvencioniraju kantoni iz kojih studenti dolaze. Plaćanjem pomenute cijene studenti imaju smještaj, hranu, te korištenje sadržaja kao što su multimedijalni centar s bibliotekom, čitaonica, teretana, vešaraj...

Svaki čas novi ministar

Značajan broj kantona iz Federacije BiH dužan je Studentskom centru Sarajevo na osnovu neplaćenih participacija za studente koji studiraju u glavnom gradu naše zemlje. Ukupan dug kantonalnih ministarstava obrazovanja iznosi oko milion maraka, a kako nam je kazao direktor Studentskog centra Tarik Curić, dugovi su se počeli gomilati od 2015. godine.

- Pokušavali smo istupima u medijima upozoriti na nemar kantona prema studentima, ali nije bilo značajnijeg odjeka. Doduše, pojedini kantoni su to počeli pomalo vraćati, ali to još ide sporo, govori nam direktor Curić, od kojeg smo zatražili preciznije podatke o pojedinačnim dugovima.

- Unsko-sanski kanton je taj koji najviše duguje Centru. Njihov dug iznosi oko 300.000 KM, ističe Curić, konstatirajući kako im komunikaciju sa Krajinom otežavaju stalne promjene u tamošnjoj vladi.

- U Vladi USK-a stalno su neke promjene na čelnim pozicijama tako da nekada i ne znamo kome više tamo da se obratimo, dodaje direktor.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi USK-a Muhamed Ramić za Oslobođenje je kazao kako je u prethodnom periodu bilo većih prioriteta, tako da se nisu mogle redovno plaćati obaveze prema Studentskom centru.

- Da se razumijemo i studenti su nama također prioritet, ali, eto, bilo je i važnijih stvari za finansiranje u proteklom periodu. Evo, mi smo prethodnog mjeseca na račun Studentskog centra uplatili 30.000 KM tako da se tu situacija polahko mijenja, kazao nam je ministar Ramić.

Poručio je kako će u narednoj godini biti bolja situacija po pitanju vraćanja dugova, jer “nedavno je bio rebalans budžeta”.

Što se tiče ostalih, Tuzlanski kanton je drugi na listi sa nešto više od 200.000 KM duga, zatim slijedi Zeničko-dobojski sa 150.000 KM, dok Srednjobosanski kanton i federalno Ministarstvo obrazovanja duguju po 100.000 KM. Resorno ministarstvo u Vladi FBiH participira za studente iz Republike Srpske, Brčko distrikta, Livna i Goražda.

Govoreći o dugovima Hercego­vačko-neretvanskog kantona, Curić navodi kako oni nisu značajni, te ističe činjenicu da pomenuti kanton plaća participaciju isključivo za one fakultete koji se ne mogu studirati u Mostaru, kao što je Fakultet islamskih nauka.

- Time se uskraćuje prilika studentima da studiraju na najboljem univerzitetu u državi, ocjenjuje Curić opredjeljenje Ministarstva obrazovanja u Vladi HNK-a da jača lokalne univerzitete.

Iznenađeni Sinanović

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK-a Mensur Sinanović iznenađen je dugom od 150.000 KM.

- Mislim da smo mi dosta uredni u plaćanju obaveza prema Studentskom centru Sarajevo. Znam da ministar finansija uredno isplaćuje, a možda postoje te neke fakture koje su došle. Provjerit ćemo, bit će plaćeno, nikad dužni nismo ostali, ne samo Sarajevu već ni Mostaru ni Tuzli, kaže nam ministar Sinanović.

Dodaje kako novca u budžetu ima, te će biti isplaćena sva potraživanja.

- Postoje propisi i rok plaćanja i ako mi kasnimo u tome, treba da nas kontaktira Služba finansija Studentskog centra, zaključuje Sinanović.


Adem Džaferović

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!