USK: Pomoć zatražilo više od 1.500 preduzeća

Bihać

USK: Pomoć zatražilo više od 1.500 preduzeća

Objavljeno na dan 11.05.2020 - 11:12 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Okončan je javni poziv Vlade Unsko-sanskog kantona za pomoć privrednim subjektima koji su, zbog pandemije virusa korona, obustavili djelatnost tokom marta i aprila ove godine, a na njega je pristiglo više od 1.500 prijava, potvrđeno je iz Ministarstva privrede USK.

Pravo na pomoć imaju oni kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad i riječ je o interventnim sredstvima kako bi se pomoglo privredi i očuvanju radnih mjesta, istakao je Nijaz Kadirić, ministar privrede USK, dodavši kako će ovim vidom pomoći biti obuhvaćeno između 2.500 i 3.000 radnika.

Planirano je da Vlada osiguranim sredstvima pokrije minimalne lične dohotke od 450 maraka onim privrednim subjektima koji su imali zabranu rada tokom marta i aprila.

"To je maksimalno što možemo u ovome trenutku podnijeti, budući da smo za ove namjene osigurali 2,5 miliona maraka iz budžeta. Neke djelatnosti koje su bile pod zabranom nismo mogli uvrstiti jer bi nam trebalo mnogo više sredstava, negdje između pet i šest miliona maraka", rekao je Kadirić.

Prema njegovim riječima, to ipak ne znači da oni koji sada nisu obuhvaćeni neće kasnije dobiti sredstva za isplatu minimalnih plaća.

"Oni bi trebalo da budu u drugom programu pomoći, nakon što se uspostavi fond za podršku privredi koji bi trebalo da iznosi 10 miliona maraka i biće formiran nakon što dobijemo sredstva Međunarodnog monetarnog fonda", istakao je on.

Predsjednik Udruženja privrednika USK Edin Ibrahimpašić kaže kako je ovo samo kap u moru i da će samo malo odagnati agoniju koja traje. "Sve ove mjere s kantonalnog i federalnog nivoa su zakašnjele jer je odmah na početku izostao dijalog vlasti i poslodavca. Prošlo je već dva mjeseca od početka krize i tek sada imamo nešto jasno i opipljivo. Bojim se da za mnoge poslodavce ova pomoć neće mnogo značiti", istakao je Ibrahimpašić. 

Prema dosadašnjim podacima, od početka krize više od 1.600 osoba na području USK ostalo je bez posla.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!